Gå til hovedindhold

Mennesker med tidligere psykiske symptomer risikerer at komme i klemme hos forsikringsselskaber. Nu griber ankenævn ind.

Da en mand mistede sit job efter en stresssygemelding, regnede han med at få penge fra sin lønsikring. Men Topdanmark Livsforsikring sagde nej med henvisning til tidligere psykiske symptomer.
Arkiv / Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau/Scanpix

Da en mand mistede sit job efter en stresssygemelding, regnede han med at få penge fra sin lønsikring. Men Topdanmark Livsforsikring sagde nej. De havde nemlig fundet ud af, at han tidligere havde haft symptomer på stress, depression og angstanfald.

Den samme klemme kommer andre i. Psykiatrifonden fortæller, at de jævnligt ser sager, hvor folk bliver afvist, fordi de tidligere har haft psykiske gener.

Manden i den aktuelle sag tog kampen op. Nu har Ankenævnet for Forsikring givet ham medhold i, at Topdanmark skal betale.

- Selskabet har ikke bevist, at mandens stresssygdom har vist symptomer, før forsikringen trådte i kraft, fastslår flertallet i ankenævnet.

Eftersøgning i gamle journaler

En lønsikring og andre forsikringer dækker typisk ikke lidelser, som personen havde inden tegningen, og derfor nærlæser forsikringsselskaberne gamle lægejournaler. Det er forsikringstageren nødt til at give dem lov til for at kunne få erstatning.

- Dermed kan en psykiatrisk diagnose komme til at hænge på dig resten af livet. Det er ganske urimeligt, siger psykiateren Per Vendsborg, der er konsulent for Psykiatrifonden.

- Hvis du har fået fjernet blindtarmen for mange år siden, bliver du ikke hængt op på det senere i livet. Men man kan også blive rask efter at have haft en depression. Gudskelov, for ellers ville nærmest hele Danmark være syg, siger Per Vendsborg.

Diskrimineret af bank

For nylig var en anden lignende sag fremme. Her følte en depressionsramt sig diskrimineret af sin bank.

Folketinget ser i øjeblikket på, om der skal indføres en ret til at blive erklæret rask for en psykiatrisk diagnose. SF fremsatte et beslutningsforslag om det i foråret i år.

Det blev ikke vedtaget. Men daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) bebudede, at hun ville indkalde til forhandlinger om en løsning, så ingen “oplever usaglig forskelsbehandling på grund af tidligere psykiske lidelser”.

Det har ikke være muligt at få oplyst, hvor langt det ministerielle arbejde nu er kommet.

Usikkert hvor mange det drejer sig om

Psykiatrifonden har ingen tal for, hvor mange der kommer i klemme.

Per Vendsborg siger, at mange med tidligere psykiske lidelser efterlyser, at de kan få slettet den gamle diagnose i deres lægejournal.

- Men det kan ikke lade sig gøre. Hvis du har haft en depression, så har du haft den, ligesom hvis du har fået fjernet blindtarmen. Det skal bare ikke komme folk til skade senere, når de har været raske i måske mange år.

Forsikringsselskabet retter ind

Topdanmark Livsforsikring meddeler, at de retter sig efter afgørelsen. Manden får pengene fra sin lønsikring.

Ankenævnet for Forsikring holder personen i klagesagen anonym.