Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det nye Byggeriets Kvinderåd skal lokke flere kvinder ind i byggebranchen. Formand i 3F vil have mere fokus på arbejdsmiljø og et opgør med fordomme.

Der er rekordhøj fart på byggeriet, og virksomhederne skriger på arbejdskraft.

Samtidig er kun 1 ud af 10 håndværkere kvinder, og den kvindelige halvdel af befolkningen er derfor et helt oplagt sted at rekruttere efter flere hænder.

Men for at det skal lykkes, skal der først gøres op med de fordomme, der stadig hersker i byggebranchen.

Det mener forbundsformand i 3F Per Christensen.

- Det er fordomme hele vejen rundt. Både hos arbejdsgiverne, de mandlige kolleger og hos kvinderne selv, siger han.

Per Christensen er en del af det nye initiativ Byggeriets Kvinderåd, som arbejder for at få flere kvinder ind i den mandsdominerede byggebranche.

Sammen med en række erhvervsfolk fra bygge- og anlægsbranchen, politikere og ledere i Dansk Byggeri skal rådet komme med forslag til, hvordan man kan knække koden og bryde med årtiers underrepræsentation af kvinder i byggeriet.

LÆS OGSÅ: Martin søgte tilbage til hungrende byggebranche: Jeg savnede at bruge mine hænder

Målet er at få langt flere kvinder til at tage en uddannelse som tømrer, murer, struktør og andre håndværkerfag, så der om 10 år er dobbelt så mange kvinder i byggeriet – nemlig 20 procent.

Fordomme bliver gjort til skamme

3F-formand Per Christensen understreger, at han oplever, at de fordomme, der kan være med til at holde kvinder ude af byggebranchen, hurtigt bliver slået til jorden, når de møder virkeligheden.

- Når kvinderne kommer ind i virksomhederne, og man faktisk arbejder sammen, så bliver fordommene gang på gang gjort til skamme.

- Det afgørende er ikke, om man er mand eller kvinde, hvilket land man kommer fra, eller om man er jyde eller københavner – men om man er dygtig til sit arbejde og er en god kollega, siger han.

Grov tone kan afskrække

Byggeriets Kvinderåd holdt sit første møde i begyndelsen af måneden, og her diskuterede rådets medlemmer blandt andet skurvognssnak, mandehørm, og hvad der sker, når det tager overhånd.

-  Vi ved, at kvinder generelt sætter pris på den direkte tone og det gode fællesskab i branchen, men nogle gange kammer det over, og tonen bliver grov og seksualiseret. Og det er ikke kun ubehageligt for kvinderne. Vi skal finde ud af, hvordan vi arbejder med kulturen, så der bliver endnu rarere at være for både mænd og kvinder, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl til Dagens Byggeri.

LÆS OGSÅ: Der mangler stadig hænder: Leder i byggebranchen vil lokke folk tilbage til byggeriet

Ifølge Per Christensen handler det om at finde en balance, hvor man respekterer hinanden.

- Det er vigtigt, at begge køn føler sig tilpas på arbejdspladsen. Man må gerne joke med hinanden, og man skal huske på, at det jo oftest ikke er ondt ment, selvom nogle få ikke forstår grænsen.  Man skal kunne have det sjovt og hyggeligt med hinanden, uden tonen bliver for rå. Det har vi alle et ansvar for, siger han.

Byggeriets Kvinderåd har holdt sit første møde.
Byggeriets Kvinderåd har holdt sit første møde. FOTO: Twitter

Fokus på arbejdsmiljø

3F-formanden nævner oplysning og et forbedret arbejdsmiljø som nogle af de tiltag, der skal lokke flere kvinder ind i byggeriet.

- Vi skal være meget bedre til fremhæve de gode eksempler og fortælle om byggeriets arbejdspladser. Om gode løn- og arbejdsvilkår og om karrieremuligheder. Og så er det vigtigt at have et stort fokus på arbejdsmiljøet. Hvis byggebranchen skal kunne rekruttere bredt, også blandt kvinder, så skal arbejdsmiljøet øverst på dagsordenen, siger Per Christensen.

Blandt medlemmerne i Byggeriets Kvinderåd er også navne som instruktøren Hella Joof og tv-vært og livsstilsekspert Christine Feldthaus, der skal bidrage til at finde nye løsninger og se byggeriet med friske øjne.

Byggeriets Kvinderåd skal have afsluttet deres arbejde og have deres anbefalinger klar senest ved udgangen af 2018.