Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

På få år er antallet af madbude steget til knap 13.000, men Fødevarestyrelsen kontrollerer dem næsten ikke.

Da Wolt-bude er selvstændige, er det umuligt at lave en samlet kontrol, siger Fødevarestyrelsen.
Arkiv/David Gannon/AFP/Ritzau Scanpix

Danskerne får takeaway leveret til døren som aldrig før.

I løbet af de sidste tre år er der næsten sket en 14-dobling i antallet af personer, der har registreret sig som selvstændige madbude hos Fødevarestyrelsen. Det er blandt andet takeaway-bude hos Wolt eller Hungry eller selvstændige chauffører for Nemlig.com, der skal registrere sig hos Fødevarestyrelsen.

12.695 personer var 1. januar 2021 registreret som selvstændige madbude. 1. januar 2018 var tallet kun 919.

Men trods eksplosionen i antallet af madbude er antallet af fødevarekontroller styrtdykket. I 2020 foretog Fødevarestyrelsen kun 19 kontroller blandt de selvstændige madbude. Det er et markant fald fra 168 kontroller i 2017, hvor der samtidig var langt færre takeaway-bude.

Det viser tal, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Tallene indikerer, at Fødevarestyrelsen på ingen måde prioriterer at kontrollere madbudene, mener Michael René, hygiejneekspert og lektor på Københavns Professionshøjskole. 

- Det hører ingen steder hjemme. Man sætter fødevaresikkerheden over styr, og folk risikerer at blive syge, siger Michael René.

Kan gøre folk alvorligt syge

Når en portion mad bliver proppet ind i en takeaway-taske og skal transporteres fra restauranten til folks hjem, falder temperaturen på maden. Og det øger risikoen for, at uønskede bakterier som udvikler sig, hvis de var til stede fra restauranten af, forklarer Michael René.

Det er eksempelvis bakterier som salmonella, campylobacter og E. coli-bakterier, der kan gøre folk alvorligt syge.

- Termobokse holder naturligvis maden varm, men ikke for evigt. Og her er transporttid og kvaliteten af de anvendte termobokse altafgørende. Jeg har selv modtaget mad, der var dalet markant i temperatur det seneste år, siger Michael René.

- Hvis man bestiller mad, vil man gerne være sikker på, at antallet af uønskede bakterier ikke er eksploderet under transporten. Det kan man ikke være, hvis man ikke fører kontrol, siger han.

Umuligt at lave samlet kontrol af selvstændige

Hos Fødevarestyrelsen påpeger sektionsleder i København Martin Birch Hansen, at det er det enkelte madbuds ansvar at holde transportboksen ren. Fødevarestyrelsen anser budene for en “lavrisikogruppe”, og de prioriterer derfor ikke at udføre regelmæssige kontroller.

Men han erkender, at det kan være svært for myndighederne at opdage et problem, hvis man ikke fører kontrol.

- Hvis vi hører fra kunder eller restauranter, at der er problemer med hygiejnen, vil vi selvfølgelig reagere. Vi hører generelt meget lidt om det, og det kan selvfølgelig også skyldes, at vi ikke laver ret mange kontroller, da den type virksomheder, grundet lav risiko, ikke skal have regelmæssig kontrol, siger Martin Birch Hansen.

Martin Birk Hansen indrømmer, at den voldsomme stigning i antallet af takeaway-bude burde give anledning til, at man lavede en samlet kontrol. Men det er enormt omfattende, fordi budene er selvstændige og ikke ansat af firmaerne.

- Hvis budene var ansat af Wolt, kunne vi føre kontrol med Wolt. Men hvert eneste Wolt-bud er selvstændig, og derfor er det umuligt at lave en samlet kampagnekontrol, siger han.

I 3F, som organiserer mange i bud- og transportbranchen, mener man, at det er bekymrende, at man ikke laver flere kontroller, når antallet af madbude er steget eksplosivt.

- Det virker meget besynderligt, at man ikke tjekker mere, når vi ser mange nye virksomheder i en boomende branche. Der kan være mange gode job og muligheder i det, men det er vigtigt, at myndighederne fører den nødvendige kontrol, siger forhandlingssekretær John Bondebjerg og tilføjer:

- De skal sikre, at det ikke er en branche med useriøse virksomheder, der underminerer ordentlige vilkår og standarder.