Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det skal være nemmere for danske virksomheder at få udenlandsk arbejdskraft. Det mener regeringen, som nu igen vil forsøge at samle et flertal i Folketinget for forslaget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, sagde han fra talerstolen under sin åbningstale i Folketinget.
Mads Claus Rasmussen / Scanpix Ritzau

De danske grænser skal i højere grad være åbne for udlændinge, der vil arbejde her i landet. Det er alvorligt, når danske virksomheder ikke kan få den arbejdskraft, de har brug for. Og problemerne er reelle og vokser.

Sådan lød budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han tirsdag holdt sin åbningstale i Folketinget som startskud til det nye folketingsår efter endt sommerferie.

- Danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler. Men på en måde hvor vi ikke åbner døren for dem, vi ikke har brug for, sagde Lars Løkke Rasmussen fra Folketingets talerstol.

På vej med nyt udspil

Statsministeren sagde i talen, at hver udlænding, der kommer til Danmark på den såkaldte beløbsordning, bidrager med hundredtusindvis af kroner til de offentlige kasser. Og samlet set tæt på 1,5 milliarder kroner.

Udlændinge kan i 2018 få ophold i Danmark under beløbsordningen, hvis de har et arbejde med en løn på mindst 417.793 kroner om året.

- Alligevel er der et flertal uden om regeringen, der insisterer på at gøre det så bøvlet som muligt for danske virksomheder at ansætte talenter fra udlandet. Og der må jeg bare sige, at Folketingets opgave er ikke at modarbejde danske virksomheder. Tværtimod. Vi skal give virksomhederne ordentlige vilkår. De skal ansætte medarbejdere på gode vilkår, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han forklarede, at regeringen længe har forsøgt at få opbakning til at ændre reglerne. Uden held. Men at regeringen nu vil gøre et nyt forsøg og desuden inddrage arbejdsmarkedets parter.

Onsdag vil regeringen således fremlægge et samlet udspil, der skal gøre det lettere at tiltrække medarbejdere fra lande, som Danmark i forvejen har gode økonomiske bånd til, oplyste statsministeren. Og nævnte landene USA, Canada, Singapore og Japan.

Socialdemokratiet: Invester i uddannelse til danskerne

Formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, var efter åbningstalen ikke umiddelbart klar til at sikre statsministeren et flertal for at sætte beløbsgrænsen ned.  

- Det, statsministeren vil, er at importere udenlandsk arbejdskraft fra eksempelvis Asien og Afrika til det danske arbejdsmarked. Og det synes jeg er uendeligt kortsigtet, sagde Mette Frederiksen.

- Vi har en masse unge i Danmark, der går rundt og ikke laver noget. Det er da langt bedre at investere i deres uddannelse og sørge for, at de bliver nogle dygtige medarbejdere. Vi har en masse ufaglærte, som skal have lov til at blive faglærte. Vi har en masse kvinder, der arbejder tvungent på deltid. Giv dem dog mulighed for at arbejde på fuldtid, sagde Mette Frederiksen.

DF: Statsministeren var lidt sur

Dansk Folkeparti vil gerne se dokumentation for, at danske virksomheder vitterlig mangler arbejdskraft. For Danmark skal kun tage imod udenlandske arbejdere, hvis der mangler arbejdskraft her i landet, mener gruppeformand og folketingsmedlem Peter Skaarup.

- Jeg er spændt på at se, hvad regeringen dukker op med. Jeg synes, at statsministeren lige på det her punkt i talen var sådan lidt Rasmus Modsat. Lidt sur over, at der var nogle partier, der sagde, at vi skal sørge for at få den ledige danske arbejdskraft i arbejde, sagde Peter Skaarup efter talen.       

Indtil juni 2016 var beløbsgrænsen på 375.000 kroner årligt. Bag beslutningen om at hæve beløbsgrænsen står Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF.

Efter statsministerens tale sagde folketingsmedlem for SF Jacob Mark til Fagbladet 3F:

- Jeg synes, at det er forkert, at statsministeren er imod beløbsgrænsen, som er et værn imod social dumping.