Gå til hovedindhold

Når ældre i dag går på pension, er det for nogle begyndelsen på et helt nyt arbejdsliv. Flere pensionister foretager nemlig et decideret sporskifte.

Nyt studie viser, at flere indleder en ny karriere, efter de er gået på pension. Det er forskere på Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet, som står bag. (Genrefoto)
Foto: Linda Kastrup/Scanpix

- Mange oplever nærmest pensionen som en afgrund, de frygter at falde ned i. Men for mig var overgangen spændende, fordi jeg havde planlagt, at det var nu, forfatterdrømme skulle prøves af.

Sådan siger tidligere overlæge Mogens Fjord Christensen, der efter sin pensionering tog fat på en ny karriere og debuterede som romanforfatter som 72-årig.

Siden er det blevet til fem romaner og to novellesamlinger, og der er flere på vej fra den i dag 81-årige forfatter.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Mogens Fjord Christensens historie er ikke enestående. Flere skifter i dag spor og indleder en ny karriere, efter at de er gået på pension.

Det viser blandt andet et helt nyt studie, som forskere på Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet står bag.

- Vi er stadig i gang med at analysere data og har derfor ikke de endelige resultater endnu, men vi kan se, at flere ældre i dag går i gang med at bygge en helt ny karriere op, når de er gået på pension, siger etnolog og post.doc. Aske Juul Lassen.

- Og vi taler ikke kun om nye aktiviteter som for eksempel løb, sejlads og slægtsforskning, men også om deciderede sporskifter, hvor man tager en ny faglig identitet på sig, tilføjer han.

Forskerne forklarer blandt andet udviklingen med, at vi i dag har med en generation af ældre at gøre, som har været vant til at forme samfundet gennem deres livsforløb - den såkaldte 68-generation.

- Selvfølgelig taler vi her om de raske og ressourcestærke pensionister, for der er jo også en gruppe, der nærmest kravler på pension, siger Aske Juul Lassen.

- Men i den undersøgelse, jeg sidder med lige nu, kan jeg se, at pensionsalderen for mange ikke kun er et brud med arbejdslivet, men ofte også begyndelsen på noget helt andet. Der findes med andre ord ikke én måde at gå på pension på i dag. Det eneste, der nærmest ikke er socialt acceptabelt i denne gruppe, er at sætte sig ned.