Gå til hovedindhold

Et af temaerne på dette års TR-Forum var efteruddannelse. PensionDanmark har lanceret et nyt efteruddannelsessite, som skal gøre det nemmere at finde information om efteruddannelse.

Omkring 250 tillidsrepræsentanter var mødt op til TR-Foum 2019, der i år blev afholdt på Nyborg Strand.
Ursula Bach/PensionDanmark

Hundredvis af tillidsrepræsentanter fra forskellige brancher var i går mødt op for at drøfte forskellige problemstillinger og dele erfaringer på kryds og tværs af brancher.

Hvert år afholder PensionDanmark nemlig TR-Forum, hvor hundredvis af tillidsrepræsentanter mødes til en snak om pension og andre vigtige emner.

Et af de store temaer på dettes års TR-Forum var efteruddannelse.

Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser nemlig, at kun 200.000 lønmodtagere sidste år tog en arbejdsmarkedsuddannelse, de såkaldte AMU-kurser. Det er mere end en halvering i forhold til for 10 år siden.

Det kan der være forskellige grunde til. Et af de problemer, fællestillidsrepræsentant hos ISS Facility Services A/S, Kenneth Rensgaard, peger på, er, at efteruddannelse er som en jungle at finde rundt i. 

- Det er svært at overskue, hvor man kan finde oplysninger om kurser, hvem man skal tale med, og hvem der skal betale. Så ofte er det bare nemmere helt at lade være, siger han.

Nyt efteruddannelsessite

Det fik PensionDanmark til tilbage i maj måned at lancere et særligt efteruddannelsessite, som har til formål at gøre det nemmere for både arbejdsgivere og lønmodtagere at få et overblik over mulighederne for efteruddannelse.

PensionDanmark samler med samtykke fra borgeren data fra forskellige databaser, som for eksempel uddannelse og tidligere kurser, og på det grundlag får vedkommende et målrettet overblik over relevante kurser og efteruddannelsesmuligheder.

- Efteruddannelse er både i den enkelte lønmodtagers og arbejdsgiverens interesse. Men hvis vi skal lykkes med at få ufaglærte gjort faglærte og få faglærte løftet yderligere til for eksempel teknikerniveau, så kræver det en stor, fælles indsats, siger administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

Sitet er allerede blevet besøgt af 7.000 unikke medlemmer og 700 unikke virksomheder siden maj måned 2019.

Tillidsrepræsentant Dennis Otkjær er chauffør hos Kronjyllands Taxabus, og han er meget begejstret for det nye efteruddannelsessite, som blev præsenteret på en af temasessionerne på TR-Forum.

- Det er rigtig smart, at man kan se, hvor mange efteruddannelsesdage, man har på sin konto, og at man får præsenteret, hvilke kurser, der kunne være relevante. Det giver et meget bedre overblik, så det skal jeg helt klart hjem og tjekke ud, siger han.   

Besøg af minister

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil var også til stede på kongressen i går. Hun var mødt op for at fortælle om et par af regeringens hovedfokuspunkter for den kommende tid.

Et af de fokuspunkter er efteruddannelse.

Selvom hun endnu ikke kunne komme med konkrete forslag til, hvordan der helt præcist kommer styr på efteruddannelser, kunne hun love, at de ikke bare vil blive ved med at tale om det, men rent faktisk få gjort noget ved det.

Hun roste desuden PensionDanmarks efteruddannelsesinitiativ for at gøre det mere overskueligt for den enkelte borger at få et overblik over sine egne muligheder.

- Det er kæmpe fordel at samle det hele under ét. Der er flere tusinde indgange til efteruddannelse, og det er komplet uoverskueligt at finde rundt i. Den slags initiativer kan gøre en stor forskel, siger hun.

- Men det kræver mere end en uddannelsesside. Der er et stort behov for efteruddannelse, og det kræver, at vi inde på Christiansborg også tager det mere alvorligt, uddyber Pernille Rosenkrantz-Theil.