Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Antallet af unge i skolepraktik er samlet set igen stigende. Men på flere 3F uddannelser er der kommet flere praktikpladser, viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Der er kommet flere praktikpladser inden for 3F-uddannelserne.

Et stadig stigende antal elever på erhvervsuddannelserne må fortsat pakke skoletasken fremfor værktøjskassen, når de skal i praktik.

Hele 14 procent flere elever er i skolepraktik i dette års oktober måned i forhold til oktober måned sidste år. Det svarer til, at 7.696 elever hver morgen møder op i et praktikcenter fremfor på en rigtig arbejdsplads, viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, er ikke begejstret.

- Alt for mange elever er stadig i skolepraktik, og alt for mange elever leder fortsat efter en læreplads. Samlet set er det svært at se noget positivt i statistikken, siger Søren Heisel, der dog alligevel fremhæver nogle gode tendenser.

- Hvis jeg alene ser på 3F’s erhvervsuddannelser, så er der faktisk positive tal over næsten hele linjen. Især indenfor transportuddannelserne og byggeriet er der store stigninger i antallet af lærepladser, siger Søren Heisel.

Det går bedre i branchen

Der er således kommet flere praktikpladser indenfor bus- og lastbilchaufføruddannelserne og indenfor tømrer og mureruddannelserne.

Og det glæder også underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

- Det er rigtig positivt, at der er indgået flere aftaler i byggeriet. Det er et udtryk for, at det går bedre i branchen, siger Louise Pihl og tilføjer, at antallet af uddannelsesaftaler i bygge- og anlægsbranchen er steget med seks procent i forhold til oktober sidste år.

Hun er dog bekymret for, om der vil være elever nok til praktikpladserne. Eleverne klumper sig sammen i storbyerne, mens Sønderjylland, Vestjylland og Nordjylland har svært ved at finde elever.

- Det vil være et stigende fokusområde i fremtiden, siger Louise Pihl.

Lys fremtid

Søren Heisel ser positivt på fremtiden.

- Jeg tror på, at både de bedre konjunkturer og den trepartsaftale, vi indgik i august sidste år, vil sikre, at vi fastholder de positive træk, men også at vi får mange flere fag til at slå ledige lærepladser op. Det vil også tiltrække flere elever til erhvervsuddannelserne.

Det er især SOSU-uddannelserne, der står for det største fald i antal uddannelsesaftaler.