Gå til hovedindhold
Mange i hotelbranchen skal have mere end et job for at kunne klare sig.
FOTO: Arkiv / Polfoto

En stor gruppe ufaglærte kan ikke leve af deres arbejde. De er nødt til at tage flere job, viser ny forskning fra Københavns Universitet

Hvis du arbejder med rengøring, på hotel eller i butik, er der en stor risiko for, at du er nødt til at tage mere end et job for at klare dig.
Det viser en ny videnskabelig artikel udgivet af forskere fra arbejdsmarkedsinstituttet FAOS på Københavns Universitet.

Inden for rengøringsbranchen må 57 procent have mere end ét job, og inden for hotel og restauration er det hele 62 procent.

Det er et voksende antal job med ganske få timer om ugen, der presser folk ud i at måtte have mere end et job.

- Vores studie viser, at det ikke er nok at se på, hvor høj timelønnen er. Et meget lavt antal timer er en udfordring for en voksende gruppe ansatte inden for privat service, siger Jonas Felbo-Kolding, Ph.d.-studerende og medforfatter til artiklen.

Den viser, at mellem 41 procent og 61 procent arbejder under 15 timer om ugen inden for de tre ufaglærte brancher. Ser man på denne gruppe, er antallet af danskere, som må arbejde i mere end et job, endnu højere. I rengøring er det to ud af tre.

Man kan ikke leve af lønnen

Et job på under 15 timer om ugen giver en årsindtægt på et stykke under 50.000 kroner, ligegyldigt hvilken af de tre brancher man arbejder i. Her er der dog ikke taget højde for indtægter fra eventuelle andre job. Fattigdomsgrænsen svarer i Danmark til 200.000 kroner om året.

- Det, vi kan se, er, at man ikke kan leve af indtægten fra et af den slags marginale deltidsjob. Man er nødt til at have flere job eller supplere indkomsten på anden vis, siger Jonas Felbo-Kolding.

Han påpeger, at mange af stillingerne også er kendetegnet ved en variabel arbejdstid, at man ikke kender sit præcise antal timer i næste uge eller næste måned. Det kan være kontrakter med eksempelvis 0, 5 eller 10 timer som mindste arbejdstid.

Deltid er ikke frivilligt

Der er ofte ikke tale om frivillig deltid, vurderer forskerne.

- Der er meget, der tyder på, at mange ikke selv har valgt at arbejde i deltidsjob med få timer. Det er ikke noget, man vælger for at få familien til fungere bedre. Hvis man var lykkelig for at arbejde få timer, ville man næppe tage mere end et job, siger Jonas Felbo-Kolding.
Han mener, at man bør begynde at diskutere mindste arbejdstid på linje med timeløn.

- Vi ser en vækst i en bestemt type deltidsjob med få timer og variabelt timetal. Ansatte ved ikke, hvor mange timer de har i næste uge eller måned. Nogle kalder dem prekære jobs. De findes ikke kun i disse brancher, men stiger på tværs af brancherne, siger Jonas Felbo-Kolding.