Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

For første gang i flere år er antallet af mennesker, der omkommer under arbejde i Danmark, steget. I 2017 er mindst fire personer allerede omkommet.

Nogle dødsulykker er beskrevet i tilsynssager på flere hundrede sider, mens andre kun fylder fem ord og en dato.
FOTO: Joachim Rode

I 2015 døde 27 personer i arbejdsrelaterede dødsulykker. I 2016 er antallet af dødsulykker vokset til over 30. Det oplyser Arbejdstilsynet til Fagbladet 3F.

- Det er vanskeligt at sige, hvad der lige præcis gør, at tallet ryger op over 30 i 2016. Det var lige under 30 i 2015. Der skal ikke så meget til at flytte det, siger Katrine Krone, kontorchef i Arbejdstilsynet.

- Jeg ved ikke, om det er overraskende. Men det er trist. For vi kan se, at de dødsulykker, der sker, kan forebygges ret nemt. Det er ikke det store hokus pokus, der skal til, siger hun.

Det endelige antal dødsulykker for 2016 er endnu ikke gjort helt op. Det skyldes, at Arbejdstilsynet lige nu gransker flere dødsulykker for at finde ud af, hvorvidt der var tale om arbejdsrelaterede dødsulykker eller ej.

Samlet set er over 568 personer omkommet under arbejde i Danmark i årene 2004 til og med 2016 inden for Arbejdstilsynets myndighedsområde. Det viser Fagbladet 3F’s opgørelse på baggrund af tal fra Arbejdstilsynet.

Kender ikke forklaringen

Ekspert i arbejdsmiljø Kent J. Nielsen gør opmærksom på, at der i flere år har været en generel nedadgående trend med færre arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark.

- Vi aner ikke, hvorfor antallet af dødsulykker er faldet over tid. Det er antallet af andre arbejdsulykker ikke. Og når vi ikke ved, hvorfor antallet af dødsulykker generelt er faldet over de senere år, så ved vi heller ikke, hvorfor antallet er steget fra 2015 til 2016, siger Kent J. Nielsen, der er souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning.

- Det går lidt op og ned. Det kan være et tilfældigt udsving. Eller det kan være, at antallet af dødsulykker i 2015 faktisk vil vise sig at være et unormalt lavt antal. Men vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, om der er ved at ske en ny trend i form af flere dødsulykker, siger han. 

Fokus på landbruget

I 2015 døde tre personer under arbejde inden for land- eller skovbrug. I 2016 steg antallet til 11 i branchen, oplyser Arbejdstilsynet. Disse 11 dødsfald skete typisk efter fald eller håndtering af maskiner.

Den store vækst i antallet af dødsulykker i landbruget har gjort, at Arbejdstilsynet har udvalgt denne branche som særlig fokusbranche for tilsyn og kommunikationskampagne i 2017.

- Vi følger udviklingen og målretter indsatserne der, hvor vi kan se, at der sker flest dødsulykker, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Katrine Krone.  

Fire mænd er døde i 2017

Der er sket forholdsvis mange arbejdsrelaterede dødsulykker i 2017. I løbet af årets første tre uger er fire personer døde under arbejde i Danmark - alle sammen i Jylland.  

Søndag aften blev en 78-årig mand fundet død i forbindelse med skovarbejde med en bobcat.

Torsdag blev en 25-årig mand dræbt i en arbejdsulykke på en gård, da han blev ramt i hovedet af en gravemaskines metalskovl.

Onsdag omkom en mand, der var midt i 50’erne. Han blev levende begravet under seks meter jord, da han arbejdede på udgravninger til byggeri af et biogasanlæg.

Forrige mandag mistede en 57-årig chauffør livet, da tankvognen, han kørte i, trillede ned ad en stejl vej og ramte et hus.

De fire dødsulykker er sket inden for de tre brancher, som typisk er de farligste at arbejde i: Land- og skovbrug, bygge- og anlæg samt transport.

Det er heller ikke overraskende, at de omkomne er mænd. Fagbladet 3F’s kulegravning af arbejdsrelaterede dødsulykker i perioden 2004 til og med 2015 viste, at 96 procent af de omkomne var mænd.