Gå til hovedindhold

Danmark er blandt de lande i Europa, hvor flest virksomheder vælger at rykke produktionen hjem fra udlandet, viser en ny undersøgelse fra EU.

Premier Is valgte i forbindelse med opkøbet af Hjem-Is for to år siden at samle hele produktionen i Danmark.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Selvom skatten og lønudgifterne er højere herhjemme, vælger flere danske virksomheder at trække hele eller dele af deres produktion hjem fra udlandet.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene, Eurofound.

- Det er begyndt at gå op for virksomhederne, at de får mere for pengene og en bedre kvalificeret arbejdskraft i Danmark end i udlandet, siger Steen E. Navrbjerg, der er lektor på FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, red.) ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

- En faglært eller ufaglært arbejder i Polen eller Italien har ikke de samme kompetencer eller den samme uddannelse som en faglært eller ufaglært arbejder i Danmark, siger han.

Topper listen

Ifølge Eurofounds undersøgelse valgte syv danske virksomheder - primært inden for beklædningsindustrien - sidste år at trække produktionen hjem. Dermed topper Danmark sammen med Tyskland listen over de europæiske lande, hvor flest virksomheder i 2018 flyttede produktionen hjem.

I perioden 2014-2018 har i alt 19 danske virksomheder hjemtaget produktionen, men da Eurofounds undersøgelse primært er baseret på en overvågning af mediebilledet, vurderer Steen E. Navrbjerg, at det reelle tal kan være meget større. 

- Hvis din virksomhed ikke er registreret som et aktieselskab, eller du ikke oplyser om det, fremgår det jo ingen steder, at produktionen er flyttet tilbage til Danmark, siger han.

Kvaliteten forbedret

Premier Is er en af de danske virksomheder, der inden for de seneste år har valgt at samle hele produktionen herhjemme. Da Premier Is i 2017 opkøbte konkurrenten Hjem-Is, lukkede man produktionen af is i seks østeuropæiske lande. I dag foregår tingene på Premier Is’ fabrik i Thisted, hvor der har været ismejeri siden 1933. Her blev staben af medarbejdere øget med 20 procent, i forbindelse med at produktionen blev samlet i Danmark.

- Før vi flyttede produktionen hjem, klagede forbrugerne over kvaliteten, og vi kan lave meget bedre is her i Danmark. Samtidig ville vi være sikre på, at fødevaresikkerheden var helt i top, siger kommerciel direktør Christian Brink, Premier Is.

- Der er rigtig meget håndværk og tradition forbundet med at lave is. Den kvalitet, som vi kan få i Thisted, kan vi ikke købe os til andre steder, siger han.

Skaber nye job

Ifølge Eurofound er der i perioden 2014-2018 blevet skabt 12.840 nye job i Europa, fordi europæiske virksomheder har flyttet produktionen hjem. Enten fra andre lande i EU eller fra for eksempel Kina. Men udviklingen kan vende igen, mener Steen E. Navrbjerg fra FAOS.

- I Danmark har vi en god infrastruktur og et reguleret arbejdsmarked, hvor der er industriel fred. Modsat arbejdere i mange andre lande kan de danske arbejdere ikke strejke, så længe overenskomsten løber, siger han.

- Kina og andre lande i Asien har været gode til at kopiere ting fra Europa. Hvis de også kopierer modellen for arbejdsmarkedet, kan det godt være, at det bliver interessant for virksomheder igen at flytte produktionen til Kina og Asien, siger Steen E. Navrbjerg.