Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Et stigende antal fattige børnefamilier har fået Kirkens Korshær på Christianshavn i København til at uddele mad til skolebørnene. De oplever, at der er flere familier, som ikke har råd til at smøre børnenes madpakker.

Hos Kirkens Korshær på Christianshavn i København smører Jesper Frøsig (32) hver dag 15 madpakker til socialt udsatte skolebørn, der tidligere rendte sultne rundt i skolegården.
Linda Johansen

Lige efter klokken 12 fredag eftermiddag holder en kølevogn fra FødevareBanken ind ved Kirkens Korshær på Christianshavn. Med sig har vognen overskudsmad klar til at indtage de halvtomme hylder i hjælpeorganisationens køleskab.

For Kirkens Korshær har mange munde at mætte i København. Familier med det til fælles, at de ikke selv har råd til at fylde madpakken op.

Denne fredag kommer FødevareBanken med grønne asparges, klaser af bananer, mælk, gulerødder og pålæg. Madvarer, som ikke kun skal mætte unge maver, men også skabe overskud på bankkontoen og i det mentale regnskab hos udsatte familier.

- Der kommer desværre flere og flere familier, og de bliver fattigere, siger Ingrid Flye, der er leder af Kirkens Korshær på Christianshavn.

Hun fortæller, at det er enlige mødre på overførselsindkomst fra blandt andet Kastrup, Nørrebro og Christianshavn, der beder om hjælp til en madkasse i børnenes skoletasker.

- For tre år siden smurte vi fire madpakker om dagen. I dag er det 15, siger Ingrid Flye.

LÆS OGSÅ: Rundspørge til folkeskoler: Over halvdelen har sultne elever i klasserne

Mødte sultne op

I 2016 kom idéen til at uddele madpakker, efter at hjælpeorganisationen oplevede, at flere børn dukkede op hos dem efter skole med blege kinder og rumlende maver.

Ingrid Flye (tv.), Jesper Frøsig og Helle Varbæk oplever flere fattige familier, der kommer hos Kirkens Korshær for at få mad, samvær og oplevelser.
Ingrid Flye (tv.), Jesper Frøsig og Helle Varbæk oplever flere fattige familier, der kommer hos Kirkens Korshær for at få mad, samvær og oplevelser. FOTO: Linda Johansen

Siden da er efterspørgslen steget markant. På tre år har de næsten fordoblet antallet af madpakker fra 1.500 til 2.900.

- Der skal meget til, før man beder om en madpakke til sine børn, så det er ikke, fordi forældrene ikke gider at smøre. Her kommer ingen for at udnytte ordningen, siger Ingrid Flye

Det er personalet, der gennem en samtale vurderer, om familierne har behov for at få udleveret mad.

Fra nul kalorier til næring

Ris med soya, næringsfrit hvidt brød og pastaskruer med frosne ærter. Sådan kunne en normal madpakke for de udsatte børn se ud - hvis de overhovedet havde en med.

Hver fredag leverer FødevareBanken overskudsmad til Kirkens Korshær. Dagens fangst var blandt andet kasser med grønne asparges.
Hver fredag leverer FødevareBanken overskudsmad til Kirkens Korshær. Dagens fangst var blandt andet kasser med grønne asparges. FOTO: Linda Johansen

- Der er ikke økonomi til at købe mad af en kvalitet, så børnene kan være friske og modtage undervisning en hel skoledag, siger Ingrid Flye.

Siden kokken Jesper Frøsig kom ind over familiernes diæt, er der dog bogstaveligt talt kommet andre boller på suppen.

Figenstænger og hjemmelavede pølsehorn er nu en del af den kostplan, Jesper Frøsig nyder at bruge tid på at lave. Det giver ham mere end at udarbejde menuer på fine restauranter.

- Jeg kan ikke bede om mere, når jeg får lov til at kombinere min passion for mad med at hjælpe udsatte. Man taler så meget om den barmhjertige samaritaner, men jeg tror egentlig bare, at det ligger til mennesket at hjælpe, siger han.

LÆS OGSÅ: Flere partier i Folketinget vil give børn i folkeskolen gratis mad

Bytter madder

Maden bliver serveret i en almindelig madkasse, og intet indikerer, at den er smurt af hjælpende hænder. Det skal være med til, at børnene ikke føler sig anderledes end deres klassekammerater.

- Der kan være meget status i en madpakke, for den afspejler et eller andet sted dine forældres situation, siger Ingrid Flye.

Men når klassekammeraterne pludselig vil bytte mad med én, fordi man har noget lækkert med, kan det være en stor ting for en lille fyr. 

- Det gør, at børnene ikke føler sig helt ved siden af deres sidekammerater, siger pædagog Helle Varbæk, der er ansat i Kirkens Korshærs børnecafé på Christianshavn.

Meget mere end madpakker

Alt imens der smøres madpakker, breder der sig en duft af tarteletter i børnecaféen. En håndfuld kvinder har taget plads, og frivillige har gjort dem selskab.

Det er ikke al maden fra FødevareBanken, der går til børnenes madpakker. Hver dag bliver et frokostmåltid serveret for forældrene.

Der er er ikke kun sket en stigning i antallet af madpakker, der smøres. Der dukker også flere forældre op til den daglige frokostspisning.
Der er er ikke kun sket en stigning i antallet af madpakker, der smøres. Der dukker også flere forældre op til den daglige frokostspisning. FOTO: Linda Johansen

For det er ikke kun børnene, der har brug for et måltid at samles om.

- Flere af mødrene kommer her for at spare penge, så de har råd til mad til børnene om aftenen. Vi har kvinder, som i lange perioder ikke har fået frokost, fordi de har sparet til aftensmaden, siger Helle Varbæk og fortsætter:

- Mange af de her kvinder er også ensomme og har brug for et fællesskab.

Kirkens Korshær forventer, at de i 2019 kommer til at smøre over 3.000 madpakker til udsatte børnefamilier i København.