Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Brug af udenlandske underentreprenører kan medføre skattebøvl, advarer revisionsfirma efter dom, hvor en lille virksomhed måtte betale dyrt for at bruge to polakker.

De to polakker tækkede huse, og den danske ejer af firmaet undskyldte sig med, at "han ikke kunne skaffe danskere", og at han ikke selv længere kunne klare arbejdet på grund af en dårlig ryg.
FOTO: Billedbureauet Colourbox (Arkiv)

SKAT har øget kontrollen med de danske firmaer, der henter folk i udlandet. Det mener direktør Annie Baare fra revisionsfirmaet BDO’s skatteafdeling i København.

Landsskatteretten har netop idømt et lille dansk byggefirma et skattesmæk på næsten 350.000 kroner. Det sker, efter at virksomheden havde haft to polakker fra et polsk firma til at arbejde for sig.

Samtidig løber der en anden sag i øjeblikket mod en af BDO’s klienter. Her kræver SKAT penge fire år tilbage af den danske virksomhed efter brug af udenlandsk arbejdskraft.

- Der kører forberedende undersøgelser i flere sager. Derfor advarer vi vores kunder om, at brug af udenlandske underentreprenører kan give skattebøvl, siger Annie Baare.

Afsløret under razzia mod social dumping

Det lille byggefirma er fanget på reglerne om leje af arbejdskraft hos en underleverandør. Det skete under en kontrolaktion mod social dumping. Det er nu lykkedes SKAT at overbevise Landsskatteretten om, at der i den aktuelle sag var tale om leje af medarbejdere.

Så skal den danske virksomhed trække skat og arbejdsmarkedsbidrag. Det havde byggefirmaet ikke gjort. Nu kommer den danske ejer selv til at hænge på regningen.

Han forsøgte at forklare, at der var tale om en underentreprise. Hvis det havde været tilfældet, skulle den udenlandske entreprenør have klaret alt det administrative med løn og beskatning. I de tilfælde betales der ofte ingen skat i Danmark.

SKAT: Leje af medarbejdere

SKAT fokuserer mere på de firmaer, der låner arbejdskraft i udlandet

Annie Baare mener, at SKAT har foretaget en omprioritering. De går ikke så meget efter, om virksomheden har fratrukket for meget i sit regnskab. I stedet bruger de kræfterne på reglerne om arbejdsudleje.

- Det kan skaffe flere penge hjem i skat. Og det er jo SKAT’s opgave at hente penge til statskassen, siger Annie Baare.

Godt for både samfundet og lønmodtagerne

Palle Bisgaard er godt tilfreds med den nye afgørelse fra Landsskatteretten. Han er forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.

- Virksomhederne bruger denne trafik til at få udført arbejdet til lavere lønninger og uden at betale skat i Danmark. Derfor er det både i samfundets og lønmodtagernes interesse, at det bliver stoppet, siger Palle Bisgaard.

Han tror, at afgørelsen kan få virksomhederne til at tænke sig om.

Lempelser skal annulleres

Det kræver et stort arbejde af SKAT at dokumentere, at virksomhederne omgår reglerne. I forvejen er SKAT hårdt presset. Derfor mener Palle Bisgaard, at proceduren i den slags sager skal ændres.

- Vi skal tilbage til, hvordan det foregik frem til 2014. Da kunne SKAT opkræve betaling med det samme, hvis de fandt brud på reglerne, fortæller Palle Bisgaard.

I perioden 2012 til 2014 blev der efter en lovændring ført en hård kurs om beskatning ved brug af udenlandske arbejdere. Men i 2014 skete der en lempelse, og det er de regler, der stadig gælder.

Brancheorganisationen Dansk Byggeri har på grund af sommerferie ikke mulighed for at kommentere den nye afgørelse.

SKAT: Arbejdsudleje - præcisering af reglerne i 2014