Gå til hovedindhold

Tre fagforbund var fredag samlet til demonstration foran omstridt byggeprojekt i Korsør, hvor entreprenør med polske ansatte nægter at tegne overenskomst.

Hans Henrik Hansen fra 3F Storebælt har siden 3. september dagligt taget opstilling foran den omstridte byggeplads i Korsør.
David Rebouh

En ombygning af et gammelt sygehus i Korsør har de sidste to måneder tiltrukket sig meget negativ opmærksomhed i det vestsjællandske.

Siden starten af september har den lokale 3F-afdeling og flere andre fagforbund protesteret over forholdene på byggepladsen, hvor seks-otte polske håndværkere arbejder under vilkår, som har fået Arbejdstilsynet til at tænde for advarselslamperne.

Firmaet bag ombygningen har nemlig også ladet de polske håndværkere overnatte i den uhumske bygning, som ikke har levet op til Arbejdstilsynets regler for at forebygge corona-smitte.

- Vi kræver, at danske arbejdspladser overholder loven om arbejdsmiljø, og at deres medarbejdere bliver behandlet ordentligt. Det er under al kritik, hvad der foregår inde på det byggeri, siger Hans Henrik Hansen, faglig sekretær i 3F Storebælt i Korsør.

Tre forbund i fælles demonstration

Sammen med omkring 100 andre fagligt aktive fra 3F, Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet var han fredag morgen mødt op foran det omstridte byggeri på Møllebjergvej for at presse arbejdsgiveren til at indgå en overenskomst.

- Sagen startede med, at folk fra området ringede til os og fortalte, at der var nogle udenlandske håndværkere, som sov på byggepladsen, og at det lignede nogle kummerlige forhold. Vi fandt hurtigt ud af, at det er nogle polske medarbejdere, som er ansat i et firma uden overenskomst, fortæller Hans Henrik Hansen.

Det er virksomhederne SunPark ApS og Multi Service Estate ApS, der står bag ombygningen af det gamle Korsør Sygehus, som skal laves om til lægehus og ældreboliger.

“Vi lever i en fri verden”

Bag begge virksomheder står Peter Evang Hansen, som også ejer ejendommen.

Han virker dog kølig over for de mange anklager, der rejses mod ham.

- Det er en fri verden, vi lever i, lyder Peter Evang Hansens kortfattede svar til Fagbladet 3F.

Hos Slagelse Kommune bekræfter byggesagsbehandler Thomas Møller Petersen, at kommunen i august rettede henvendelse til Peter Evang Hansen og påtalte, at han lod sine håndværkere overnatte på byggepladsen.

- Vi får en henvendelse om, at der er medarbejdere, som sover inde på byggepladsen på det gamle Korsør Sygehus, så vi henvender os til ejeren af ejendommen og partshører ham. Først kender han ikke noget til det, men senere svarer han, at han vil rette op på det, og han søger om tilladelse til at sætte nogle beboelsesvogne op, siger byggesagsbehandleren.

Kummerlige forhold

Det er to vogne med plads til fire medarbejdere i hver, som Peter Evang Hansen nu har fået tilladelse til at stille op ved sin byggeplads.

Billeder fra Arbejdstilsynet dokumenterer, hvilke kummerlige forhold de polske håndværkere har boet og arbejdet i inde i den store murstensbygning.


FOTO: Arbejdstilsynet

Under et tilsynsbesøg i juli konstaterer Arbejdstilsynet, at der over alt i bygningen ligger et tykt lag sundhedsskadeligt byggestøv, medarbejdernes pauserum og toilet er beskidte og urengjorte, der flyder med byggerod, og håndværkerne har ikke adgang til håndsprit med tilstrækkelig høj alkoholprocent til at kunne beskytte mod corona-virus.

- Det er Arbejdstilsynets vurdering, at arbejdet på byggepladsen ikke bliver udført, så det er sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, da der ikke er truffet effektive foranstaltninger for at beskytte de ansatte mod risikoen for smitte med coronavirus, står der i tilsynsrapporten.

3F bliver ved

Polakkerne måtte også slæbe 30 kilo tunge sække med fugemasse mellem de dårligt belyste etager, hvor de risikerede at falde i et rod af kabler, måtter og værktøj.


FOTO: Arbejdstilsynet

Ifølge Hans Henrik Hansen fra 3F Storebælt har arbejdsgiveren siden rettet op på nogle af forholdene, men han har ikke tænkt sig at lade sagen ligge.

- Firmaerne derinde har ikke overenskomst, og deres ansatte arbejder under forhold, som ikke bør foregå i Danmark. Vi mener ikke, at myndighederne tager sagen alvorligt nok, og vi har tænkt os at blive ved, til Peter Evang Hansen kommer på rette tanker, siger han.