Gå til hovedindhold

Fynsk virksomhed skal af med en halv million, fordi den ikke trak skat af chefens forbrug. Han købte også maleri af firmaet til underpris og solgte hurtigt videre.

En direktør har kørt rundt i en Ferrari, som firmaet har betalt for. Den går ikke, siger domstolene.
Benita Marcussen

Det er virksomheden, der hæfter, hvis den ikke trækker skat hos eksempelvis direktøren, som den skal. Derfor står et fynsk firma nu med en regning til Skattestyrelsen på omkring en halv million kroner.

Virksomheden har i en lang række tilfælde dækket direktørens private udgifter, uden at der er trukket skat af beløbene. Det gælder blandt andet hans private kørsel i en Ferrari og en Mercedes SUV.

Firmaet er dømt ved både Landsskatteretten, byretten i Odense og nu også Østre Landsret. Landsretten føjede endda en ekstra post til beskatningen:

Virksomheden havde på et tidspunkt købt maleriet “Flyvende svaner” af den berømte fynske maler Johannes Larsen. Det købte direktøren senere af selskabet - og solgte det hurtigt efter videre med fortjeneste. Den gevinst skal der nu også betales skat af.

Stor fortjeneste på maleri

Firmaet købte i 2006 maleriet med svanerne af et dødsbo for 225.000 kroner. Tilsyneladende en god handel. Få måneder senere blev det i forhold til forsikring vurderet til 400.000 kroner.

I oktober 2007 købte direktøren det af selskabet for bare 242.000 kroner. Blot en måned senere indleverede han det til et auktionshus. Her blev det vurderet til mindst 500.000 kroner. Det blev solgt tre måneder senere for 660.000 kroner.

Byretten mente, at direktøren måtte beholde gevinsten skattefrit. Men det har landsretten ændret på. Dommen slår fast, at direktøren har købt det af firmaet til underpris, og derfor skal der ske beskatning.

Rejse til Amsterdam

De andre beløb drejer sig blandt andet om en rejse til Amsterdam i Holland. Den havde firmaet betalt, selvom den var af privat karakter. Derfor skal den beskattes.

På turen havde direktøren kørt i virksomhedens Mercedes SUV. Derfor har den stået til hans private rådighed, og det skal beskattes.

Det samme skal en Ferrari, som selskabet har ejet, og som direktøren har brugt privat.

Fagbladet 3F har været i kontakt med direktøren, der ikke har nogen kommentarer til sagen.