Gå til hovedindhold

Virksomheder kan stadig få den arbejdskraft, de har brug for, selvom færre udenlandske arbejdere kommer til Danmark, lyder det fra 3F.

Der er mellem arbejdsgivere og fagbevægelse stor uenighed om, hvorvidt der er brug for at importere flere udenlandske arbejdere. Arkivfoto.
Christian Als / Ritzau Scanpix

Ro på. Det er ingen grund til bekymring, bare fordi lidt færre østeuropæere søger lykken på det danske jobmarked. Virksomheder kommer ikke til at miste vækst eller ordrer af den grund.

Sådan lyder udmeldingen fra 3F’s forbundssekretær Søren Heisel i kølvandet på, at tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft falder. Ifølge tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) er nettotilgangen inden for det seneste år kun øget med 10.700 personer. Tilstrømningen toppede i 2018 med over 20.000 personer, skriver Berlingske.

- Efterspørgslen på arbejdskraft er ikke stigende, og der kommer stadig lige så mange som i 2013. Så jeg kan ikke se det store problem, siger Søren Heisel.

Stærk motor

Debatten om mangel på arbejdskraft har stået på i længere tid. Her er der mellem arbejdsgivere og fagbevægelse stor uenighed om, hvorvidt der er brug for at importere flere udenlandske arbejdere.

Hos DI kalder vicedirektør Steen Nielsen de nye tal for “bekymrende”:  

- Den udenlandske arbejdskraft har været en stærk motor for dansk økonomi gennem de sidste mange år. Det er klart, at hvis bidraget fra den kant bliver mindre, kommer det til at gå ud over vores vækstmuligheder, siger Steen Nielsen til Berlingske.

Millioner af ledige

Den bekymring deler Søren Heisel dog ikke:

- Vi har stadig mange millioner ledige Europa. Hvis vi tilbyder ungarere, bulgarere og rumænere de vilkår, som normalt gælder på det danske arbejdsmarked, er jeg sikker på, at de gerne vil arbejde her. 

Han peger også på, at 3F Jobservice ofte kan skaffe de fornødne hænder:

- Hvis der er nogen, som mangler arbejdskraft, vil vi i 3F hellere end gerne hjælpe. Arbejdsgiverne kan bare ringe, siger han.

Stadig mange fra tredjelande

Data fra EU-Kommission viser, at Danmark ligger i den lave ende, sammenlignet med andre EU-lande, når det gælder mangel på arbejdskraft: På en 19. plads ud af de 28 EU-lande.

I november 2019 var der godt 294.000 udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark. Det er 10.694 flere end året før.

Faldet i tilstrømningen af udenlandske arbejdere er primært fra lande som Polen, Rumænien, Bulgarien og Italien. Fra lande uden for EU er tilstrømningen stabil.