Gå til hovedindhold

Socialdemokratiets løfte om tidligere pension kan ikke vente til efter et nyt valg, mener en række fagforbund.

- Jeg er overbevist om, at en eventuel ny S-regering vil levere på pensionsløftet, men min bekymring kan være andre partiers ultimative krav, siger 3F-formand Per Christensen.
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Hvis ikke Socialdemokratiets forslag om tidligere folkepension gennemføres hurtigt, kan partiet se frem til beskyldninger om vælgerbedrag.

Sådan lyder advarslen fra formanden for Malerforbundet, Martin B. Hansen.

- Det vil blive opfattet som et løftebrud. De færreste vil gå ned i detaljerne om, hvorfor det så ikke kunne gennemføres nu. Holdningen er mere sort-hvid derude. “Mette Frederiksen har lovet det, men nu bliver det ikke til noget”, vil folk sige, lyder det fra Martin B. Hansen til A4 Nu.

Og Malerforbundet står ikke alene med en klar forventning om, at en eventuel kommende socialdemokratisk regering leverer på pensionsløftet i denne valgperiode, selvom hverken Dansk Folkeparti eller Radikale Venstre umiddelbart bakker op.

Det viser en rundringning, A4 Nu har foretaget til en række forbundsformænd.

I Dansk Jernbaneforbund siger formand, Henrik Horup, at han vil betragte det som et nederlag for Mette Frederiksen, hvis der ikke falder en pensionsaftale på plads.

- Hun har været meget skråsikker på, at det her skal løses, siger Henrik Horup.

Han forudser også, at S-formanden kan havne i en løftebrudsdiskussion, hvis det ikke lykkes at sikre et flertal for en aftale om tidligere pension til nedslidte.

- Absolut. Det er efterhånden det, man måler politikere på. Men jeg tror ikke, at hun har lukket debatten endnu, siger Henrik Horup og henviser til, at det fortsat er uafklaret, hvilke grupper der i givet fald skal omfattes af en ret til tidligere pension.

Fagforbundet 3F’s formand, Per Christensen, appellerer til at få en pensionsaftale i hus:

- Jeg er overbevist om, at en eventuel ny S-regering vil levere på pensionsløftet, men min bekymring kan være andre partiers ultimative krav. De må forstå, at virkeligheden er, at vi har et stort problem med mennesker, der bliver slidt op efter mange år på arbejdsmarkedet, siger Per Christensen.

Hos Blik- og Rørarbejderforbundet regner formanden Henrik W. Petersen med, at det socialdemokratiske løfte indfries hurtigt:

- Mette Frederiksen har klart sagt - blandt andet i en podcast hos os - at hun har lagt hovedet på blokken, og at det er en bunden opgave. Vi har en forventning om, at det bliver til noget, og at det bliver en rettighedsbaseret model efter antal år på arbejdsmarkedet, sådan som Socialdemokratiet selv har lagt op til.

Elforbundets formand, Jørgen Juul Rasmussen, er bekymret for, hvordan det vil opleves ude på arbejdspladserne, hvis Socialdemokratiets planer løber ud i sandet.

- Det vil skabe frustration. Det er en vanskelig politisk situation, men det bør være en del af regeringens arbejde at få lavet en fornuftig løsning. Socialdemokratiet har talt forventningerne op, og det vil være en skuffelse, hvis man ikke kommer igennem med noget, lyder det fra Dansk El-Forbunds formand.