Gå til hovedindhold

Murer, brolægger, stenhugger eller anlægsgartner? Nu kan du søge et job som fæstningsmedarbejder på Christiansø. - Vi ved godt, at ingen har erfaring med at bygge fæstningsmure. Men man skal have relevant erfaring, siger souschef Ejvind Jensen.

Faglig erfaring med håndtering af sten kombineret med en familie kan kvalificere til en fast stilling lige nu, på Christiansø. Med tjenestebolig.
Arkiv / Nils Meilvang / billedbureauet Ritzau / Scanpix

Er du murer, stenhugger, anlægsgartner eller brolægger, kan du nu søge et job som fæstningsarbejder på Christiansø, som ligger ud for Bornholm - Danmarks østligste punkt.

Jobbet går ud på at vedligeholde fæstningsværkerne på øen, og du bliver ansat af Forsvarsministeriet.

Fæstningerne og bastionerne på Christiansø og lillebroren Frederiksø er lavet af tør-stablede granitmure og er totalt fredede. De ældste er anlagt for over 300 år siden.

- Murene er stablet af store sten med stenkiler mellem. Arbejdet består især i at stabilisere murene og nogle gange decideret lægge dem om, forklarer Ejvind Jensen, souschef for Christiansø Administration.

Der er i alt 10 håndværkere på øen. En skov- og naturtekniker, en murer, to tømrere, en maler. Desuden er der elektrikere og smede, der passer forsyningsanlæggene, for øen laver selv el, vand og varme. Der er ingen vand- eller elforsyning fra Bornholm.

- Derfor hjælper vi også hinanden efter behov, for eksempel i forbindelse med ferie. Men ellers står man alene med opgaven, siger han:

- Vi må konstatere, at der ikke er ret mange personer, som har erfaring med at bygge fæstningsmure. Mindre kan også gøre det. Men vi skal bruge en fagmand, der ved, hvad man har med at gøre. Det kan også være kvinde. For selvom stenene er tunge, er der hjælpemidler til rådighed, pointerer Ejvind Jensen.

Man skal hvile i sig selv

Den heldige, der får jobbet, får en tjenestebolig stillet til rådighed. Man kan ikke selv købe eller leje et hus på øen; det hele er ejet af staten. Lønnen er til at leve af for en hel familie, for der betales ikke kommuneskat. Man kan i øvrigt ikke regne med, at der er fuldtidsjob til en medfølgende ægtefælle. Så er man selv lidt kreativ eller opfindsom, er det en fordel.

Endelig vil man helst ansætte en person, der har familie og mindre børn.

- Det er fantastisk at være barn på øen. Vi har vores egen skole op til 7. klasse med 15 børn i alt, fortæller Ejvind Jensen.

Til gengæld er der ingen offentlig pasning til mindre børn; dem må man passe selv.

Han pointerer, at de 90 beboere på Christiansø har et aktivt og godt socialt fællesskab, som man skal være indstillet på at blive en del af.

- Vi er en god, blandet flok, siger Ejvind Jensen, der selv oprindeligt er fra Esbjerg.

- Men det er langt væk fra alting. Så derfor er det også vigtigt, at man hviler i sig selv. Der er både begrænsninger og muligheder på sådan en lille ø, understreger han.

Hænger ikke på træerne

Job på Christiansø hænger ikke på træerne; der er dog ansat et par stykker inden for de senere år.

- Men det er ikke til at vide, hvornår der kommer ét igen. Så har man interesse for det, skal man søge nu, siger han.

Jobbet har været slået op én gang, men der kom ikke tilstrækkeligt kvalificerede ansøgere. Ansøgningsfristen er 1. september. Du kan læse mere om jobbet i stillingsannoncen her.