Gå til hovedindhold
Færre og færre personer i den arbejdsdygtige alder lever af penge fra det offentlige. Og tallet kan blive endnu lavere, mener 3F's cheføkonom.

Knap 26.000 personer kunne sidste år vinke farvel til kontanthjælp og andre offentlige ydelser. Antallet af personer, der lever af penge fra det offentlige, sætter bundrekord.

Hver dag sidste år var der 71 mennesker, der sagde farvel til kontanthjælp og andre ydelser fra det offentlige. Det svarer til, at der sidste år blev 26.000 færre personer i den arbejdsdygtige alder, der fandt andre måder at klare sig – herunder arbejde.

- Dermed er vi nu 19.000 personer under den gamle bundrekord fra 2008, og det er jo fantastisk, siger cheføkonom i 3F, Frederik I. Pedersen.

Det er Danmarks Statistik, der offentliggør tallene. Det seneste kvartal er der godt 10.000 færre, som forsørges af det offentlige.

I dag får 730.000 personer i den arbejdsduelige alder en overførselsindkomst. I 2010 – i 1. kvartal – toppede tallet: Da var der 116.600 flere end i dag. Her er ikke medregnet studerende på SU.

Tal vil falde mere

- Man siger normalt, at vi i Danmark konstant har 800.000 personer i den erhvervsaktive alder uden for arbejdsmarkedet. Men nu nærmer det sig i virkeligheden 700.000 personer, herunder knap 100.000 personer i støttet beskæftigelse, siger Frederik I. Pedersen.

- Lidt flere arbejdsgivere har lidt sværere ved at finde arbejdskraft, og når man ikke kan få en top-tunet arbejdskraft, bliver der også plads til dem, der ikke har kompetencerne 100 procent på plads. Det kan være indvandrere, kontanthjælpsmodtagere eller andre, som der bliver plads til på arbejdsmarkedet, siger han.

Frederik I. Pedersen mener, at udviklingen i høj grad skyldes, at det går godt med økonomien. Der er også kommet gang i det hjemlige forbrug, og væksten er lige nu højere, end vi har set i flere år. Derfor vurderer han også, at tallet vil falde yderligere:

- Med de positive udsigter for dansk økonomi, vil vi sandsynligvis se, at endnu færre får brug for indkomst fra det offentlige i den kommende tid. Tallet kan sagtens komme længere ned, og endnu flere kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, mener Frederik I. Pedersen.