Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Rengøringsmedarbejders lunger er hårdt medtagede, efter at han blev ramt af en skylle ammoniakgas fra fryseanlæg – nu er arbejdsgiveren idømt ansvaret og skal betale.

Thomas Christensen var kun 38 år, da ulykken skete, og skaden på lungerne kommer til at sætte præg på den største del af hans arbejdsliv.
Foto: Privat

3F-medlem Thomas Christensen er lykkedes med, hvad der er kikset for mange andre. Han har fået pålagt sin arbejdsgiver ansvaret for en alvorlig ulykke, også selvom hverken han eller andre kan bevise, hvad der præcis var årsag til ulykken.

Thomas Christensen lider i dag af astma, KOL og andre problemer med sine lunger. Hans lungekapacitet er omtrent halveret. Det er følgen af, at han for snart 10 år siden blev oversprøjtet med ammoniakgas fra et fryseanlæg.

Nu har både byretten og Østre Landsret givet virksomheden ansvaret for ulykken, og de skal betale cirka 250.000 kroner til Thomas Christensen. Han kan i dag kun passe et fleksjob på tre gange tre timer om ugen.

- Almindeligvis skal et ulykkesoffer dokumentere, hvad der er sket for at kunne få gjort arbejdsgiveren ansvarlig og erstatningspligtig. Men her vælger domstolene at se bort fra, at den præcise årsag til ulykken er ukendt og dømmer arbejdsgiveren, siger advokat Emilie Therese Sylow. Hun arbejder i advokatfirmaet Haug og har ført sagen for Thomas Christensen og 3F Østfyn.

Sådan skete ulykken

Ulykken skete på virksomheden Danrice i Ørbæk på Fyn. Her forarbejdes der ris, som nedfryses og sælges til brug i færdigretter. Fryseren er på størrelse med et parcelhus.

Torsdag 1. juli 2010 skulle Thomas Christensen rengøre fryseren udvendigt. Han kravlede op på den.

- Pludselig hørte jeg en hvislen, og så var alt tåget. Ammoniakgassen i anlægget havde oversprøjtet mig, fortæller Thomas Christensen.

En kollega hjalp ham ud. Her følte han, at han var ved at dø. Han kom omgående på hospitalet, men blev udskrevet efter nogle timer.

Den ene lungebetændelse efter den anden

Dagen efter var Thomas Christensen igen på arbejde, men fik det dårligt og gik til læge. Her fik han den første astmamedicin.

I de efterfølgende måneder og år gik det langsomt ned ad bakke med lungerne. Han mistede jobbet på Danrice, men fandt andet arbejde. Det holdt til 2015, hvor han måtte skifte til et fleksjob med lager- og reparationsarbejde.

- Jeg havde lungebetændelse fire-fem-seks gange om året. Lige nu går jeg og er bange for at blive ramt af corona, siger Thomas Christensen.

Beviser forsvundet efter reparation

En skønsmand har undersøgt fryseanlægget for at se, hvordan ulykken kan være sket. Men han har svært ved at gennemskue, hvordan delene så ud lige før ulykken. Virksomheden fik nemlig gennemført reparationer straks bagefter.

Emilie Therese Sylow fortæller, at landsretten blandt andet lægger vægt på, at Thomas Christensen ikke har handlet i strid med instrukserne for, hvordan rengøringsarbejdet skulle udføres.

- Landsretten henviser også til, at ulykken er alvorlig. Derfor burde virksomheden have samlet beviser straks efter ulykken for, hvad der præcist var sket. Når de ikke gjorde det, så bærer de ansvaret, siger Emilie Therese Sylow.

Ulykkesoffer håber, at sagen nu er slut

Danrice har i dag skiftet navn til Ebrofrost. Virksomhedens advokat meddeler, at man er utilfreds med afgørelsen fra Østre Landsret. Derfor vil man søge om lov til at få sagen for Højesteret.

Det kan ikke bare lade sig gøre, men kræver en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet, og der skal være gode argumenter.

- Lige om lidt er der gået 10 år siden ulykken. Derfor vil det være godt at få den helt ud af verden. Jeg kan ikke forstå, hvis de skulle få lov til at sende den i Højesteret, siger Thomas Christensen.