Gå til hovedindhold
Chauffør Rumen Kolev og hans tvillingesøster Darina Boncheva, der har tolket og hjulpet med sagen.
FOTO: Per Thomasen

Bulgarsk chauffør blev udsat for omfattende lønsnyd i tre år af dansk vognmand, der nu efterbetaler en halv million kroner til chaufføren.

Bulgarsk lastbilchauffør har fået 500.000 kroner i erstatning, efter at hans arbejdsgiver systematisk underbetalte ham i tre år. Han fik aldrig en krone i overtidsbetaling. Heller ikke om søndagen, hvor han ofte arbejdede mange timer til en timeløn på 127 kroner.

49-årige Rumen Kolev var helt rundt på gulvet og måtte sætte sig ned, da 3F Københavns Chauffører i sidste uge meddelte ham, at den store erstatning var i hus. Afdelingen indgik forlig med vognmanden, der også skal betale en større bod til 3F.

- Jeg kunne ikke tro det. Jeg er meget, meget glad, siger Rumen Kolev via sin tvillingesøster Darina Boncheva, der tolker for ham, da han kun kan tale russisk og bulgarsk.

Afsløret efter fyring

Efterbetalingen kommer efter konsekvent lønsnyd over en treårig periode, hvor det især er den manglende overtidsbetaling, der er årsag til den store efterbetaling. Men den var også gal med blandt andet pensionsindbetalingerne. 

- Min økonomi var presset. Min arbejdsgiver vidste godt, at jeg var bange for at blive fyret. Fordi det ville blive meget svært for mig at finde et andet job på grund af mit dårlige sprog, fortæller Rumen Kolev.

Snyderiet blev opdaget, da bulgareren blev fyret 19. august 2017 med begrundelsen “omsætningsfald”. Han gik sammen med sin søster til 3F, hvor han har været medlem siden 2015.

- Rumen Kolev havde adskillige gange protesteret over underbetalingen over for arbejdsgiveren, som lovede, at han nok skulle få sine penge. I stedet blev han fyret. Arbejdsgiveren havde flyttet ham rundt fra selskab til selskab, så Ruman Kolev var bange for, at det ville blive svært at komme efter ham, forklarer faglig konsulent i 3F Københavns Chauffører Harald Fabricius.

Kopierede alle køresedler

En af grundene til, at det lykkedes at få erstatning, var, at Rumen Kolev have fotokopieret samtlige køresedler gennem tre år.

- Lønsnyderiet i den omfattende sag var veldokumenteret, og derfor lykkedes det at kortlægge de tre år. Det er tydeligt, at det var en bevidst handling fra arbejdsgiveren, der lagde sig ned med det samme og indgik forliget. Det er den største efterbetaling til en chauffør i min tid som faglig medarbejder, oplyser Harald Fabricius.

Rumen Kolev leverede dagligvarer til butikker rundt i København på trods af, at han stort set kun kan sige “hej” på dansk.

- Det er beskæmmende. Jeg begriber ikke, at det er muligt at køre dagligvarer uden at kunne dansk. Det handler kun om, at det skal være så billigt som muligt. Det er handel med arbejdskraft, hvor brodne kar stikker fortjenesten i lommen. Eksemplet er desværre ikke enestående, siger Harald Fabricius.

Den sjællandsk vognmands firmanavn kan som led i forliget endnu ikke nævnes.