Gå til hovedindhold
For at sikre, at robotter forbliver i menneskets tjeneste, har vi hårdt brug for at skabe en solid europæisk juridisk ramme, lyder det fra ordføreren på Europa-Parlamentets robot-strategi (foto fra Pressalit).
FOTO: Henrik Bjerregrav

Det haster med at få vedtaget love, sætte grænser og få styr på sikkerheden, når robotterne vælter frem. Sådan lyder det i ny strategi fra Europa-Parlamentet.

Hvem får ansvaret, hvis en førerløs bil kører galt? Skal pensionister passes af robotter på plejehjemmet? Skal vi indføre borgerløn, når robotterne har snuppet vores alle sammens arbejde?

Robotterne stormer frem i disse år og overtager flere og flere job. Nu har Europa-Parlamentet vedtaget en officiel robot-strategi, som skal forsøge at regulere området, før det går helt amok.

Mady Delvaux fra Luxembourg er medlem af Europa-Parlamentet og ordfører (eller rapporteur) for strategien:

- Et stigende antal områder af vores dagligdag er påvirket af robotteknologi. For at sikre, at robotter forbliver i menneskets tjeneste, har vi hårdt brug for at skabe en solid europæisk juridisk ramme. Robotter er værktøjer beregnet til at tjene mennesker. Vi skal undersøge de etiske spørgsmål, der kommer med den øgede interaktion mellem mennesker og robotter, siger Mady Delvaux, der tilhører S&D (den socialistiske gruppe) i Europa-Parlamentet.  

Hvem har ansvaret?

Rapporten behandler blandt andet problemet med robotter, hvis de er skyld i en ulykke. For eksempel i form af en førerløs bil.

- Ansvar en central del af denne rapport, fordi det er absolut nødvendigt for borgernes tillid. I det lange løb vil fastlæggelsen af ansvaret i tilfælde af en ulykke blive mere komplekst, når robotter bliver mere sofistikerede og selvstændige, siger Mady Delvaux.

Videre til Kommisionen

Rapporten om robot-strategien blev vedtaget med 396 stemmer for og 123 imod, mens 85 parlamentarikere undlod at stemme. De borgerligt-liberale grupper i parlamentet (ALDE, EPP og ECR) støttede ikke rapporten.

Den bliver nu sendt videre til EU-Kommissionen, som fremsætter lovene i EU. Kommissionen er ikke forpligtet til at følge Parlamentets opfordring, men er forpligtet til seriøst at overveje de opfordringer, som kommer fra de folkevalgte.