Gå til hovedindhold

EU's indre marked giver virksomheder som Novo Nordisk let adgang til at eksportere insulin til resten af Europa. Det glæder tillidsmand hos den danske medicinalkæmpe.

Søren Friis er tillidsmand på Novo Nordisk. Uden EU's indre marked ville virksomhedens store, europæiske eksport falde drastisk og en masse danske industrijob gå tabt.
Claus Bech

Danske firmaer sælger i stor stil deres produkter til udlandet. Det gælder også Novo Nordisk: Omkring 25 procent af insulinen fremstillet i Danmark bliver eksporteret til andre EU-lande.

- EU har en kæmpe betydning for os, lyder det fra Søren Friis.

Han er tillidsmand for 1.350 operatører på den største danske fabrik i Kalundborg.

Novo Nordisks store europæiske eksport skyldes i høj grad EU’s indre marked. Det går ud på, at virksomheder skal kunne handle med hinanden internt i EU uden bøvl i form af toldmure eller unødigt bureaukrati. Og det nyder den danske medicinalgigant godt af.

Risiko for fyreseddel

Når det kommer til diabetesmedicin, er Novo Nordisk en af de tre store koncerner i verden sammen med franske Sanofi og amerikanske Lilly.

Hvis danskerne fulgte englændernes Brexit og meldte sig ud af EU, ville der være stor risiko for, at den franske virksomhed ville sætte sig på det europæiske marked.

- Det kunne betyde, at en del af mine kolleger ville få en fyreseddel her i Kalundborg, siger 53-årige Søren Friis.

Men nu står Danmark ikke over for en snarlig udmeldelse af EU.

I stedet peger Søren Friis på kritik af høje medicinpriser og trusler om handelskrig fra USA som mere aktuelle trusler for Novo Nordisk, som ellers har oplevet en pæn vækst de senere år.

Pæn 3F-opbakning til indre marked

Spørger man et repræsentativt udsnit af 3F’erne, er der også en ganske pæn blåstempling af EU’s kerneprojekt:

55 procent erklærer sig helt eller delvist enige i, at det indre marked er afgørende for Danmarks velstand. 28 procent er helt eller delvist uenige. 18 procent svarer “ved ikke”.

Undersøgelsen er gennemført af Analyse Danmark i december 2018 blandt 1.023 3F’ere.

Rapport: Indre marked stor gevinst for Danmark

Danmark er blandt de lande, hvor det indre marked har haft den største positive betydning for økonomien. Det viser en ny rapport fra den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung.

Ifølge rapporten har det indre marked løftet Danmarks årlige bruttonationalprodukt (BNP) med omkring 12.500 kroner pr. indbygger. Danmark er nummer fem på listen over de lande, som får mest ud af det indre marked.