Gå til hovedindhold

For knap to år siden mistede en chauffør sit liv på jobbet, men sagen om hans arbejdsulykke er stadig ikke afsluttet. En sagsbehandlingstid på to år virker lang, mener minister.

For knap to år siden mistede ukrainske Ekaterina Makarenko sin mand og dengang treårige Andreii Makarenko sin far, der omkom på arbejde i Danmark.
Privat

Savnet og uvisheden gør ondt.   

Det fortæller den 33-årige enke Ekaterina Makarenko. Hun og to børn sidder tilbage i Ukraine, efter at hendes mand - børnenes far - blev kvalt på jobbet i Danmark.    

- Børnene vokser op og spørger tit til deres far. Vi savner ham virkeligt meget. Selvfølgelig er det meget hårdt psykisk, siger Ekaterina Makarenko.  

- Det er meget svært for mig at acceptere, at sagen ikke er afgjort efter to år. Jeg forstår ikke, hvorfor sagen ikke flytter sig, og hvad der skal til for, at det sker, siger hun.

Kvalt i korn

Mykola Makarenko ligger begravet i Ukraine efter sin dødsulykke på arbejde i Danmark.
Mykola Makarenko ligger begravet i Ukraine efter sin dødsulykke på arbejde i Danmark. FOTO: Privat

Hendes mand, Mykola Makarenko, omkom 12. oktober 2017 på en gård ved Tølløse på Sjælland. Det skete, mens han var i færd med at fjerne spirende korn i en kornsilo. Ukraineren befandt sig oven på korndyngen, da han pludselig forsvandt ned i et hul i kornet og blev levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre.

Først mere end fire timer efter anmeldelsen af arbejdsulykken til politiet lykkedes det redningsarbejdere at grave 34-årige Mykola Makarenko fri. Han blev fundet død cirka to meter fra bunden af kornsiloen.

Dermed mistede Ekaterina Makarenko sin mand og hans dengang 3-årige søn og 8-årige datter deres far, der var familiens eneste forsørger.

Minister: To år virker af lang tid

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er sagen meget ulykkelig og vidner med al tydelighed om, hvorfor sikkerhed på jobbet er vigtigt.

- Der skal ikke herske tvivl om, at der er behov for, at sagerne bliver hurtigt behandlet. Ikke mindst når det handler om dødsulykker, så det for eksempel kan blive afgjort, om der skal rejses tiltale, siger han i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F og fortsætter:

- Uden at kunne gå ind i den konkrete sag, så synes jeg, at to år virker af lang tid. Når det er sagt, så kan der være mange ting, som spiller ind i politiets vurdering.

Ingen livline

Mykola Makarenko arbejdede for den sjællandske landmand Peter Kjær Knudsen, som ikke havde udleveret en livline til ukraineren i forbindelse med arbejdet oven på kornet i siloen.  

På siden af siloen var der advarselstavler, der viser, at der kan være luftlommer i kornet, og at man derfor ikke må gå derind. Men Arbejdstilsynet konstaterede under et tilsynsbesøg på virksomheden få timer efter ulykken, at en række advarselstavler på bagsiden af siloen var “umulige at se”.

I november 2017 skrev Peter Kjær Knudsen til Arbejdstilsynet, at det var ham, der var “arbejdsgiver” for den afdøde ukrainer. Landmanden gjorde samtidig på ny opmærksom på, at han havde indlejet Mykola Makarenko som vikar fra et vikarbureau ved navn Europower.

Alligevel indstillede Arbejdstilsynet i maj 2018 til politiet, at der skulle rejses tiltale mod landmandens søn, Knud Puge Kjær Knudsen, for overtrædelse af arbejdsmiljøloven i forbindelse med arbejdsulykken. Dødsulykken skete i en kornsilo, som landmand Knud Puge Kjær Knudsen havde lejet ud til sin far.

Men 28. januar 2019 frifandt Retten i Holbæk Knud Puge Kjær Knudsen for brud på arbejdsmiljøloven, og landmanden slap dermed for en bøde på 80.000 kroner. En frifindelse, som både enkens bistandsadvokat og sagens anklager hos Midt- og Vestsjællands Politi var enige i.

Dommen betød også, at Ekaterina Makarenko og de to mindreårige børn ikke blev tilkendt en erstatning på i alt knap 755.000 kroner i sagen, som enkens bistandsadvokat havde krævet.   

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mykola Makarenko kørte lastbil for en sjællandsk landmand, inden ukraineren 12. oktober 2017 døde på sit job i Danmark.
Mykola Makarenko kørte lastbil for en sjællandsk landmand, inden ukraineren 12. oktober 2017 døde på sit job i Danmark. FOTO: Foto: Privat

Tilsynet lovede opstramning

I december 2018 oplyste daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at Arbejdstilsynet havde foretaget en “opstramning” for at sikre en hurtigere sagsbehandling i straffesager. Især i sager, hvor mennesker var omkommet på arbejde.

Opstramningen skete efter Fagbladet 3F’s afdækning af, at myndighederne havde brugt fire år på at behandle en sag om en chaufførs dødsulykke - hvilket beskæftigelsesministeren beklagede. 

Fagbladet 3F har blandt andet forgæves forsøgt at få svar fra Arbejdstilsynet på, om tilsynet og politiet har levet op til de lovede opstramninger i sagen om Mykola Makarenkos dødsulykke.

- Lige nu er den nye sag under efterforskning hos politiet, og Arbejdstilsynet afventer resultaterne af denne efterforskning, før vi kan kommentere sagen, siger Flemming Bentzen, chef for jura i Arbejdstilsynets Tilsynscenter Øst.

Ingen tidshorisont

Siden byretsdommen i januar 2019 har politiet overvejet, om der i stedet skal rejses en tiltale mod Peter Kjær Knudsen for brud på arbejdsmiljøloven i forbindelse med Mykola Makarenkos død.

- Sagen er forsat under efterforskning hos politiet. Der er sat en sagsbehandler på, som arbejder seriøst med det. Man har ikke afsluttet det endnu. Det er noget, vi ser på med yderste alvor. Vi undersøger det til bunds, siger Jens Berger, senioranklager hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Hvad er tidshorisonten?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Men jeg ved, at det er en af de sager, der har en vis prioritet, siger han.   

Samme dag som Fagbladet 3F stillede spørgsmål til sagen, kontaktede dansk politi enke Ekaterina Makarenko og stillede hende spørgsmål. 

- Jeg beder til, at sagen bliver behandlet. Og jeg håber, at den skyldige bliver straffet, siger Ekaterina Makarenko. 

Landmand Peter Kjær Knudsen oplyser til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har.