Gå til hovedindhold

En mandlig chauffør hos Aarhus Sporveje er torsdag blevet konstateret positiv med corona-virus. Dermed er busselskabet oppe på fem tilfælde. 16 chauffører er sendt i karantæne.

Aarhus Sporveje er nu oppe på i alt fem tilfælde af corona-smitte blandt de 580 chauffører, siden pandemien ramte Danmark. Desuden er 16 chauffører sendt hjem i karantæne og venter på resultatet af deres tests.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Smitten blandt chaufførerne hos Aarhus Sporveje stiger. Ved 21-22 tiden torsdag aften fik busselskabet en melding fra endnu chauffør om, at han var blevet testet positiv med corona-virus.

- Jeg ved endnu ikke, hvad det får af konsekvenser. Vi er i fuld gang med at lave en liste over, hvilke personer og kollegaer, som han kan have været i kontakt med. Og listen vil blive overdraget til Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for opsporingen af smitte, siger HR- og kvalitetschef Bjarne Larsen, Aarhus Sporveje.

Busselskabet, der kører bybusser i Aarhus Kommune, har tre stationer. Det nye tilfælde af corona-smitte er konstateret hos en mandlig chauffør fra Station Nord i Risskov.

Smitte på to af tre stationer

I går blev 16 chauffører sendt hjem i karantæne, efter at en af deres kollegaer onsdag blev konstateret smittet. De venter nu på svar på, om de også er blevet smittet, og skal have foretaget to corona-tests med få dages mellemrum.

De 16 chauffører og deres kollega, der onsdag blev konstateret smittet, kommer ifølge Bjarne Larsen alle fra Station Vest i Tilst, hvor der for nogle uger siden også var tre andre tilfælde af corona-virus.

På Station Syd i Hasselager er der foreløbig ingen smittede.

- Det nye tilfælde af smitte på Station Nord er helt uafhængigt af de andre, da der er en geografisk spredning mellem vores stationer, siger Bjarne Larsen.

“Rigtig trist”

Anita Nørgaard, der er arbejdsmiljørepræsentant for buschaufførerne hos Aarhus Sporveje, er bekymret over, at endnu en af hendes kollegaer er blevet smittet med corona-virus.

- Det gør mig rigtig trist, at endnu en af mine kollegaer er blevet smittet, siger Anita Nørgaard, der selv er buschauffør.

- Det ser desværre ikke ud til, at det er noget, som vi kan gøre noget ved. Men jeg håber virkelig, at smitten stopper her, siger hun.

Passagerer må gå ind ad fordøren

Blandt chaufførerne og deres fagforeninger er der kritik af, at passagerne kan gå ind ad fordøren i busserne og dermed kommer tæt på chaufføren.

Den beslutning er ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger truffet af trafikselskabet Midttrafik, som Aarhus Sporveje er en del af. HR- og kvalitetschef Bjarne Larsen mener dog, at busselskabets chauffører er godt beskyttet i forhold til kontakten med passagerne.

- Jeg kan godt forstå, at chaufførerne er nervøse og bekymrede, siger Bjarne Larsen.

- Men i vores busser har de en låge, som de kan sætte op som afskærmning. Passagerne skal nærmest sætte sig op i forruden foran chaufførerne for at kunne ånde dem i hovedet, siger han. 

Kun få veksler penge

Bjarne Larsen oplyser til Fagbladet 3F, at passagerne hos Aarhus Sporveje - modsat andre busselskaber - ikke kan købe en billet direkte af chaufføren.

- Hvis du går ind i en af vores bybusser i Aarhus med en hundredekroneseddel, kan du få den vekslet til fem tyvekronersmønter af chaufføren. Men du skal selv købe billetten i en automat i bussen, siger Bjarne Larsen.

- Det kontante billetsalg er dog faldet, og der er nærmest ingen, der veksler penge. Langt de fleste passagerer bruger apps eller et rejsekort, siger han.