Gå til hovedindhold

Efter forhandlinger hen over ugen har skraldemænd opgivet at blive enige med Amager Ressource Center omkring en lønstrid. KL og 3F tager nu over ved forhandlingsbordet.

Skraldemænd fra Dragør og Tårnby har ikke kunnet blive enige med deres nye arbejdsgiver, ARC, om en overgangsløn.
ARC pressefoto

Skraldemændene i Dragør, Tårnby, Frederiksberg og København afblæste for en uge siden en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse på grund af en lønstrid. I stedet gik de til forhandlingsbordet.

Dér har repræsentanter for skraldemændene i Dragør og Tårnby og 3F Kastrup siddet lige siden. Men forhandlingerne med skraldefolkenes nye arbejdsgiver, I/S Amager Ressource Center (ARC), har ikke givet noget resultat.

Derfor tager organisationerne Kommunernes Landsforening og 3F nu over. Det er de to parter, der har overenskomsten, som skraldemændene arbejder under.

Strid om overgangsløn

Stridens kerne er en såkaldt aconto-løn - en overgangsløn over tre måneder - som skraldemændene har fået siden 1. januar 2019. Det var hér, at opgaven med affaldsindsamling i Dragør og Tårnby Kommune overgik til det fælleskommunale selskab ARC.

Tidligere var skraldemændene ansat hos transportvirksomheden Marius Pedersen A/S, der stod for at samle skrald i de to kommuner.

- Vi er blevet præsenteret for to tilbud fra ARC, som vi har sagt nej til, og vi er også kommet med forslag, som de har sagt nej til, oplyser tillidsrepræsentant for 23 skraldekolleger i Tårnby, Mads Veje, efter fredagens sidste forhandlingsmøde.

Skraldemændene fra Dragør og Tårnby har tidligere arbejdet på accord. Fra 1. april overgår de til månedsløn under ARC. Dén løn er der styr på. Det er kun overgangslønnen, der er strid om.

Striden fik skraldemændene i de to Amager-byer til at nedlægge arbejdet onsdag 6. marts. Kollegerne fra Frederiksberg og Københavns Kommune indledte sympatistrejke dagen efter.

Håber stadig på en løsning

Kommunikationschef hos ARC, Morten Kramer Nielsen, udtaler kort i en sms til Fagbladet 3F:

- Vi har efter tre konstruktive møder kunnet konstatere, at det ikke har været muligt at finde en løsning. Men det danske overenskomstsystem er heldigvis sådan indrettet, at systemet kan håndtere den situation, og vi ser frem til drøftelser og håber fortsat på en løsning.

ARC var tidligere kendt som Amagerforbrændingen og holder til ved det nye anlæg Amager Bakke. ARC ejes af de fem kommuner København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør.