Gå til hovedindhold

Det er under al kritik, at elever ikke får nok at spise, lyder det fra både elever og forældre.

Halvdelen af skolelederne har oplevet, at børn fra udsatte familier møder sultne op i skole eller ikke har madpakke med.
Arkiv / Henning Bagger / billedbureauet Ritzau/Scanpix

Så længe der er ét barn, der går sulten i skole, er det ét for meget. Det er totalt uacceptabelt.

Sådan er reaktionen fra Thea Enevoldsen, der er tiltrædende formand for Danske Skoleelever, en organisation for de omkring 600.000 elever i den danske folkeskole.

- Vi er et rigt land og har et velfærdssamfund, som skal tage hånd om dette her. Hvis man kommer sulten i skole, påvirker det læringen og trivslen meget negativt, siger hun.

Langt alvorligere årsager

Udmeldingen kommer i kølvandet på en rundspørge til 49 folkeskoler, som Fagbladet 3F har foretaget. Den viser, at halvdelen af skolelederne har oplevet, at børn fra udsatte familier møder sultne op i skole eller ikke har madpakke med.

Ifølge Thea Enevoldsen kan der være flere grunde til problemet:

- For nogle som mig kan det bare handle om, at man glemmer at spise morgenmad. Men for socialt udsatte er der langt alvorligere årsager til, at man ikke får mad at spise, siger hun. 

Økonomisk fattigdom

Også organisationen Skole og Forældre råber vagt i gevær, når de bliver præsenteret for tallene:

- Det er selvfølgelig et problem, hvis der er børn, der ofte går sultne i skole. Hvis der er tale om et mønster, kan det påvirke børnenes koncentration og indlæringsevne og dermed deres skolegang, siger Cecilie Harrits, næstformand Skole og Forældre. 

Hun mener, at der er tale om et fælles ansvar:

- Det er naturligvis vigtigt at hjælpe det enkelte barn og den enkelte familie, hvis det er et vedvarende problem. Som samfund skal vi tage os af de mest udsatte børn og familier og gøre, hvad vi kan, for at mindske social ulighed.

Bekæmpe madspild

Nogle skoler tilbyder morgenmad til børn i skolen.

- Det kan være en god idé, så alle børn har mulighed for at begynde skoledagen på fuld mave. Det ved jeg, at mange skoler – særligt i udsatte boligområder – allerede gør, siger Cecilie Harrits.

Thea Enevoldsen er meget begejstret for non-profit organisationen Fødevarebanken, der deler overskudsmad ud fra butikker og virksomheder:

- Initiativer som disse er rigtigt gode. De hjælper både eleverne til at blive mætte og bekæmper madspild. Vi ser gerne flere løsninger som disse poppe op.