Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

To gartnerier med overenskomst vil efter en konflikt ikke længere bruge arbejdskraft fra en Venstre-politikers firma, som ikke vil tegne overenskomst. 3F ser det som en sejr.

Produktionen af agurker hos Gartneriet Hedegården bliver ikke ramt af konflikt, efter at agurkegartneriet har droppet samarbejde med entreprenøren JNGruppen, der ikke har overenskomst.

Tidligere undervisningsminister for partiet Venstre Tina Nedergaard og hendes kæreste dropper deres erhvervsmæssige parløb. For samarbejdet mellem hendes og samleveren Henrik Hyldegård Hansens firmaer i gartneribranchen er opsagt og ophører med udgangen af august måned.

Det har 3F fået oplyst af Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere, GLS-A, hvor Henrik Hyldegård Hansens firma, J.H. Planter ApS, er medlem.

Samarbejdet stopper, efter at 3F har etableret konflikt mod eksministerens selskab, JNGruppen IVS. Desuden har 3F varslet sympatikonflikt, hvilken ville medføre, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under LO ikke ville kunne udføre arbejde med forbindelse til JNGruppen.

3F har iværksat konflikten for at sikre en højere løn til medarbejderne hos JNGruppen og fair konkurrence i branchen. Tina Nedergaards selskab har ikke ønsket at tegne overenskomst med 3F.

- Vi er tilfredse med, at vi kan presse gartnerier til at stoppe samarbejdet med JNGruppen, der står bag løndumping. Vi vil ikke acceptere løndumping og omgåelse af vores overenskomst på gartnerier i Danmark. Det her er en klar sejr for den danske model, siger Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Aarhus Rymarken.

3F: 100 kroner i timeløn

Tina Nedergaard ejer og er direktør for firmaet JNGruppen.
Tina Nedergaard ejer og er direktør for firmaet JNGruppen. FOTO: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Ifølge 3F Aarhus Rymarken har JNGruppen betalt 100 kroner i timeløn til litauiske medarbejdere for gartneriarbejde, men hverken aflønnet med søgnehelligdagsbetaling eller pension.

Lønnen for arbejde på gartnerier i Danmark skal være mindst 140 kroner i timen, hvis medarbejderne får løn efter overenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A.

Medarbejdere hos JNGruppen har udført forskellige gartneriopgaver hos J.H. Planter, der har en produktion af agurke- og tomatplanter på et stort gartneri nær Sengeløse nordøst for Roskilde.

Som medlem af GLS-A er J.H. Planter forpligtiget til at følge overenskomsten. Men virksomheden har altså benyttet arbejdskraft fra JNGruppen, som har afvist at tegne overenskomst.

 Facebook
Kilde: Facebook

Fagbladet 3F har siden fredag forsøgt at få kommentarer fra Henrik Hyldegård Hansen, men virksomhedsejeren - der også er medlem af bestyrelsen for Venstre i Høje-Taastrup - har ikke reageret på henvendelserne. Forleden afviste han dog over for Fagbladet 3F at kommentere på den etablerede konflikt samt lønniveauet hos kærestens selskab.  

Ingen kommentarer

JNGruppen har også leveret arbejdskraft til Gartneriet Hedegården, der producerer agurker fra en afdeling ved Aarhus og en ved Greve på Sjælland.

Men dette samarbejde er nu ophørt, efter at 3F har etableret konflikt imod JNGruppen. Det har 3F fået oplyst af GLS-A, hvor Gartneriet Hedegården også er medlem.

Medejer af Gartneriet Hedegården, Lars Christiansen, ønsker ikke at kommentere på det ophørte samarbejde med JNGruppen.

Ifølge 3F Aarhus Rymarken har JNGruppen betalt 100 kroner i timeløn til medarbejdere, der har arbejdet på dit gartneri. Hvad synes du om den løn?

- Jeg har ikke noget at sige til det. Du behøver ikke at ringe igen, siger Lars Christiansen og afbryder telefonforbindelsen for anden gang.

3F vil holde øje med gartnerier og eksminister

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra JNGruppens ejer og direktør, Tina Nedergaard. For nylig sendte den tidligere minister dog denne skriftlige kommentar til Fagbladet 3F:

- Jeg har faktisk gennem længere tid overvejet at tegne overenskomst. Jeg har således også været i kontakt med en arbejdsgiverorganisation med henblik på indmeldelse og tiltrædelse af overenskomsten. I erkendelse af, at min virksomhed for nuværende imidlertid ikke kan honorere kravene, der stilles, har jeg opsagt mine entreprisekontrakter. Jeg har ikke yderligere kommentarer til sagen.

Gruppeformand Thomas Møller oplyser, at 3F nu vil holde øje med, om Tina Nedergaard stifter et nyt selskab med det formål at levere underbetalt, østeuropæisk arbejdskraft til J.H. Planter og Gartneriet Hedegården. Og om de to gartnerier indleder samarbejde med andre entreprenører uden overenskomst.