Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Dansk Folkeparti overvejer at stemme imod en højere pensionsalder. Per Christensen, der er formand for 3F, mener, at forudsætninger for velfærdsforliget er skredet.

Dansk Folkeparti sår tvivl om velfærdsaftalen, som er et vigtigt element i dansk økonomi de næste mange år.

Dansk Folkeparti sår tvivl om velfærdsaftalen, som er et vigtigt element i dansk økonomi de næste mange år.

Det skriver Berlingske tirsdag.

Velfærdsaftalen blev indgået i 2006 og betyder, at pensionsalderen skal stige i fremtiden.

Den vurderes af flere økonomer til at have afgørende betydning for de offentlige finanser.

- DF er ikke et parti, der ønsker, at pensionsalderen skal stige, siger DF's finansordfører, René Christensen, til Berlingske.

- Det er ikke vores ønske, og lige nu er vores indstilling, at der ikke er grundlag for at hæve pensionen yderligere i 2020. Men hvordan det ser ud om to år, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt.

Målet med aftalen fra 2006 er, at danskerne i gennemsnit skal have 14,5 år på pension.

Derfor begynder pensionsalderen at stige næste år. Den vil i 2030 have nået 68 år, skriver Berlingske.

Og i 2020 skal Folketinget efter aftalen beslutte at øge pensionsalderen til 69 år i 2035. Det vil ifølge Berlingske efter fremskrivningerne give i alt 17 år på pension, da levealderen er steget mere end forventet.

Men endnu vil DF ikke love at støtte op om at hæve pensionsalderen i 2020.

3F: Forstår godt DF

Per Christensen, der er formand for fagforbundet 3F, forstår godt, at DF tøver. Fordi en lang række af forudsætningerne for velfærdsforliget i mellemtiden er skredet.

- Der står i aftalen, at man skal gøre en særlig indsats for at reducere nedslidning og forbedre arbejdsmiljøet. Men i hele perioden er der sket det modsatte, blandt andet har man skåret ned på Arbejdstilsynet og på uddannelserne. Derfor kan jeg godt forstå, at Dansk Folkeparti har brug for at tænke sig om, siger han.

Hos 3F, der blandt andet organiserer lønmodtagere inden for industri-, transport- og byggebranchen, er hvert femte medlem stoppet på arbejdsmarkedet, inden de fylder 60 år.

Og ifølge Per Christensen er der i det nuværende system ikke tilstrækkelige muligheder for at samle dem op, der på grund af nedslidning ikke kan passe deres arbejde længere.

- De ressourceforløb, man ser i øjeblikket, er simpelthen ikke et velfærdssamfund som vores værdige, siger han.

Derfor giver det ingen mening at kræve, at alle skal arbejde længere, end de gør nu.

Bredt forlig

Velfærdsaftalen blev indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.

Men hvis bare et af partierne afviser at forøge pensionsalderen, kan det ikke ske som led i velfærdsaftalen, sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i Folketingssalen fredag.

/ritzau/