Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

- De lagde mig ned. Jeg råbte, at de skulle stoppe, forklarede lærlingen under tirsdagens vidneafhøring i sagen, hvor fire håndværkere er tiltalt for at have mishandlet den tidligere lærling. Omvendt nægter de fire sig skyldige. "Han var som en bror," siger to af dem.

- Nogle gange anede jeg ikke, hvad de stak op i mig - bare noget der gjorde ondt, sagde den 20-årige tidligere lærling.

- Jeg blev nedlagt og holdt. Mine ben blev spredt, og der er blevet stukket kosteskaft, blyanter eller andre redskaber op i mig. Helst noget spidst. Nogle gange anede jeg ikke, hvad de stak op i mig - bare noget der gjorde ondt. 

Sådan sagde den 20-årige tidligere lærling tirsdag i Retten i Kolding, hvor fire håndværkere står tiltalt for vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter - vold begået mod den tidligere lærling i 2016.

Den forurettede lærling forklarede i retten, at han af frygt for at miste sin læreplads først anmeldte episoderne, efter at han var blevet udlært i 2017.

- Jeg har råbt og skreget, for det var totalt krænkende. De er først stoppet, når jeg virkelig har skreget efter hjælp. Det har alle gange gjort ondt, og jeg har sagt, at jeg ikke vil have det, forklarede lærlingen. 

Svært med familie

Hovedtiltalen i sagen er, at den tidligere lærling fem gange er blevet overfaldet og har fået stukket et kosteskaft op i endetarmen. To af håndværkerne er af samme grund tiltalt efter voldtægtsparagraffen i forhold til andet seksuelt forhold end samleje.

Ifølge anklageskriftet er episoden med kosteskaftet sket hele tre gange på en enkelt dag. Alligevel har lærlingen ventet måneder med at sætte ord på episoderne, blandt andet fordi en af de tiltalte dengang var lærlingens svoger:

- Jeg havde ikke lyst til at ødelægge noget i familien og alt det, vi havde, sagde lærlingen i retten.

Afviser anklager

Alle fire tiltalte afviser anklagerne om mishandling og nægter sig skyldige i samtlige forhold.

- Jeg var chokeret og kunne ikke forstå, hvorfor vi var blevet meldt. Jeg kunne aldrig finde på at gøre ham ondt. Han var som en bror, sagde en af de tiltalte, der under læreforholdet var svoger til den forurettede.

- Vi kunne lave sjov med hinanden. Han har skudt mig i røven med en sømpistol, vi har brændt hinanden bagi, og vi har stukket en blyant op i røven på hinanden. Det gik begge veje og har bare været sjovt, nærmest normalt, sagde en anden tiltalt, der som den første afgav forklaring.

Han var svend i firmaet og havde gået op og ned ad lærlingen i hele læretiden. De kendte hinanden privat, og de havde et brødreforhold, hvor der var plads til både privat snak og til grov sjov, pointerede han.

I sjov og ikke planlagt

Det var den tidligere svoger, der førte kosteskaftet i den video, der også blev afspillet i retten. En af de fire tiltalte filmede nemlig en af episoderne, der foregik i september 2016.

De fire nægter ikke, at netop den ene episode har fundet sted, men de siger, at det udelukkede foregik i sjov og langt fra var planlagt. “Det skete bare,” fortalte den tidligere svoger.

- Jeg var 110 procent sikker på, at han var okay efterfølgende. Jeg har aldrig opfattet det som, at han havde det dårligt, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis han havde givet udtryk for andet, ville vi stoppe med det samme, sagde han i retten.

Han pointerede i øvrigt, at lærlingen kort forinden havde slynget en pose med lort foran ham og dermed selv havde lagt an til sjov.

“Håndværkerhumor”

De tiltalte beskrev generelt flere episoder af “håndværkerhumor” med lærlingen. Det kom også frem, at den tidligere lærling selv havde været involveret i en episode til en fest, hvor han skød en tredjeperson med softgun-pistol på testiklerne og efterfølgende smurte chili på dem.

- Vi har altid udfordret hinanden til at lave sådanne ting, som man så i “Jackass.” Men jeg er aldrig selv blevet udsat for det (med kosteskaftet, red.), men jeg er blevet rullet i isolering, fortalte den tidligere svoger.

En svær læretid

Alle fire tiltalte lagde vægt på, at de blev chokeret, da det gik op for dem, at episoden var blevet anmeldt. De havde alle opfattelsen af, at lærlingen fandt det sjovt.

Men den nu tidligere lærling havde den stik modsatte opfattelse.

- Der var blod med ud, når jeg var på toilet. Men det ville være for krænkende at gå til lægen og sige, jeg har fået stukket et kosteskaft op i mig, sagde lærlingen.

Han gav i vidneskranken udtryk for, at læretiden ikke altid havde været en dans på roser:

- Jeg blev nogle gange svinet til, og det blev sagt, at jeg var uduelig. At jeg skulle søge noget nyt arbejde, fordi jeg ikke kunne en skid og var totalt ubrugelig. Det var hårdt at få at vide, for så synes jeg ikke, der var nogen grund til at tage på arbejde, sagde den tidligere lærling.

Hans bistandsadvokat, Annemette Petersen, afsluttede dagens retsmøde med at kræve en godtgørelse på 175.000 kroner, da “det har været stærkt ydmygende og forbundet med smerte, samt været en psykisk daglig belastning for lærlingen.”

Retssagen fortsætter i morgen onsdag med flere vidneafhøringer. Der blev tirsdag nedlagt navneforbud i sagen efter forsvarernes begæring, indtil der mandag i næste uge afventes dom.