Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Højere løn og pension samt forbedringer for børnefamilier, elever og seniorer. Det står øverst på ønskelisten til ny overenskomst hos grønne 3F’ere. Arbejdsgiverne har andre ønsker.

- Det er et alsidigt job. Det er rigtigt fedt. Vi har en kanongod stemning i afdelingen, Jeg vil fortsætte med at arbejde, til jeg bliver 65 og et halvt, hvis helbredet fortsat tillader det, siger 56-årige Hans Jørgen Brandt, der er tillidsrepræsentant.
FOTO: Niels Åge Skovbo

Mandag fortsætter de indledende forhandlinger om nye overenskomster til hovedparten af medarbejderne på det grønne område. Det er landets gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter, som skal have ny overenskomst. Det samme gælder ansatte på planteskoler, i agroindustrien samt hos firmaer med fiskeopdræt. I alt godt 30.000 personer på det grønne område.

For den 56-årige 3F’er Hans Jørgen Brandt er prioriteringen klar:

- Det vigtigste er, at vi får forhandlet noget hjem til de unge mennesker. Det kommer ikke til at gavne os nu og her. Men det er noget, som de kan bruge på sigt. Det er vigtigt, for jeg er overbevist om, at efterlønnen dør på et tidspunkt, siger Hans Jørgen Brandt.

Bunden opsparing

Han er til daglig lagermedarbejder og tillidsrepræsentant hos Danish Agro i Galten ved Aarhus. Hans Jørgen Brandt har været ansat i ni år hos Danmarks største grovvarevirksomhed, hvor han blandt andet modtager varer på lageret og registrerer dem med håndscannere.

3F’eren fortæller, at han og andre i forhandlingsudvalget på Agro-området har foreslået, at den nye overenskomst kan indeholde en aftale om, at to procent af lønnen til folks fritvalgskonto kunne blive indsat på en bundet opsparing hos Pension Danmark.

Ifølge forslaget ville medarbejdere kunne få deres egen opsparing udbetalt i form af lønnet forældreorlov i en eller to måneder. Medarbejdere kunne også gå halvanden måned ned i arbejdstid om året, når de bliver omkring 65 år, forklarer 3F’eren.

- Det er vigtigt at få forbedret forholdene for seniorer, så de for eksempel kan holde fri hver eller hver anden fredag. Vi skal kunne holde til at være længere og længere på arbejdsmarkedet, siger Hans Jørgen Brandt.

Svære forhandlinger

Det er Den Grønne Gruppe i 3F, der skal forhandle overenskomsterne. Gruppeformand Peter Kaae Holm siger:

Formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Peter Kaae Holm, forventer svære forhandlinger om nye overenskomster til grønne 3F'ere.
Formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Peter Kaae Holm, forventer svære forhandlinger om nye overenskomster til grønne 3F'ere.

- Jeg forudser svære forhandlinger med vores modpart. Men jeg har en stærk tro på, at vi kan få en aftale med pæne lønstigninger forhandlet hjem til vores medlemmer. Samt forbedringer for børnefamilier, seniorer og elever.

3F har ved de seneste års forhandlinger med arbejdsgiverforeningen GLS-A om ny overenskomst haft stort fokus på social dumping.

- Der er stadig store problemer med social dumping på det grønne område. Og vi vil også denne gang under forhandlingerne arbejde hårdt på at få bedre værktøjer til vores kamp mod social dumping, siger Peter Kaae Holm.

GLS-A: Højt lønniveau

Den nye bestyrelsesformand for GLS-A, baronesse Helle Reedtz-Thott fra Gavnø Slot sydvest for Næstved, har for nylig i GLS-A-Bladet meldt ud, at arbejdsgiverforeningen i de kommende forhandlinger om ny overenskomst vil arbejde for et “mere smidigt lønsystem”. Og en “mere fleksibel” tilrettelæggelse af medarbejderes arbejdstid.

- Forhold som et højt lønniveau og de stramme, ikke-fleksible arbejdstidsregler, som ikke tager højde for forhold på den enkelte arbejdsplads, påvirker konkurrenceevnen negativt, sagde Helle Reedtz-Thott til bladet.         

1. marts 2018 udløber de nuværende overenskomster på det grønne område.