Pengeinstitutternes priser stikker af fra prisudviklingen i resten af samfundet. Tjek, hvad du betaler - og kræv rabat, eller skift bank. Det er let, og du kan spare tusinder.
Udlånsrenterne er steget meget i bankerne den sidste tid. Men det er gebyrerne også. Bankernes priser stiger langt mere end andre varer.
Gebyrerne er gået op med næsten 14 procent det sidste år. Det skal ses i sammenligning med, at forbrugerpriserne totalt set er gået op med 2,4 procent.
Også på længere sigt stiger bankgebyrerne meget mere end andre priser. Fra 2015 til 2023 er gebyrerne hoppet 44 procent op. I samme periode er de samlede forbrugerpriser kun steget 19 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Er tiden inde til, at du skal se, om du kan få dine bankydelser billigere? Akkurat ligesom vi handler i et andet supermarked, hvis vi synes, at vores nuværende butik har hævet priserne for meget.
Uigennemsigtigt marked
Det er svært at få overblik over, hvilke gebyrer der er steget mest i forskellige pengeinstitutter. Deres prisbøger kan være på 30-40 sider.
Bankerne skal varsle, når de ændrer priser. Det gør de gennem annoncer eller breve til kunderne. Men det er tit meget kortfattede tekster.
Blandt andet kortbetalinger er blevet dyrere det sidste år i mange banker. Men en undersøgelse fra Finanshuset Fredensborg viser, at mange kunder også oplever andre prisstigninger.
Bankernes forening: Tjek markedet
Bankernes forening, Finans Danmark, bekræfter, at gebyrerne generelt er steget. Niels Arne Dam, analysedirektør og cheføkonom i Finans Danmark, begrunder det blandt andet med, at pengeinstitutterne i en del år har tjent mindre end andre dele af erhvervslivet.
- Men hvis kunderne oplever gebyrer, som virker urimelige eller svære at forstå, opfordrer jeg til, at man tager fat på sin bank og spørger. Og så har vi flere end 50 banker i Danmark, så der er altid mulighed for at undersøge, hvad andre banker kan tilbyde, skriver Niels Arne Dam i en mail til Fagbladet 3F.
Han tilføjer, at bankerne også i en del år har været klemt af, at renterne var lavere. Men han bebuder ikke nedsættelser af gebyrerne, efter at renterne er steget kraftigt.
Dovne bankkunder?
Pengeinstitutterne holder i øjeblikket indtjeningsfest. Det fortæller mediet Finans.
Bankforsker Lars Krull mener, at der er for lidt konkurrence mellem bankerne. Han synes, at pengeinstitutterne nogle gange ændrer renter, gebyrer eller gør andet næsten i takt.
- Men den manglende konkurrence på størrelsen af bankernes gebyrer vidner også om, at bankkunderne er loyale – og måske lidt dovne, siger Lars Krull til Finans.
Se, hvad du selv betaler
- Bankerne skal hvert år sende deres kunder en oversigt over, hvor meget de har betalt i gebyrer.
- Den opgørelse ligger måske gemt i din netbank eller i din e-Boks. Find den frem, og se, hvad du har betalt.
- Hør din bank, om det ikke kan gøres billigere. Eller bed andre banker om et tilbud.
Sammenlign priser
- Bankernes organisation har oprettet en prisportal, hvor du kan sammenligne pengeinstitutternes priser.
- Du skal først vælge, hvilken type familie I er – single, par, senior mv.
- Du skal også vælge jeres omtrentlige indkomst – og så får du typiske priser.
Sådan skifter du bank
- Det er nemmere at skifte bank, end mange frygter.
- Du kan endda få gratis hjælp til nemt at hente tilbud på en anden bank. Det kan du for eksempel gøre via Mybanker.