Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Danskerne spiser årligt, hvad der svarer til 2.080 stykker stegt flæsk. I en paneldebat diskuterede 3F-formand, Per Christensen, med fødevareministeren, flere fagpersoner og eksperter om, hvordan vi fremover kan leve sundere og mere plantebaseret.

Der skal færre bøffer på tallerkenen, hvis man vil følge de nye kostråd.

Bøffer eller bælgfrugter?

Det var temaet på en paneldebat, hvor blandt andre 3F’s forbundsformand, Per Christensen, og fødevareminister, Rasmus Prehn, diskuterede de nye kostråd.

Vil man leve efter dem, skal der langt mere rosenkål og langt færre krebinetter på danskernes tallerkener fremover. 

Fra 3F-formanden lød der opbakning til de nye kostråd. 

- Det er vigtigt at gøre det enkelt og nemt at leve sundt, sagde Per Christensen og påpegede, at der også skal være plads til, at man for eksempel drikker et ekstra glas vin en gang imellem.

Rød-hvide kødgnaskere

Ifølge tal fra DTU spiser gennemsnitsdanskeren 52 kilo kød om året. Det svarer rundt regnet til, at hr. og fru Danmark gnasker sig igennem 2.080 stykker stegt flæsk om året.

Og det er skidt både for klimaet og for folkesundheden, lød det fra flere paneldeltagere, som ud over Per Christensen og Rasmus Prehn talte både en kok, en landmand, en klimaaktivist og flere eksperter.

- Sundhed og klima hænger sammen. Vi skal spise mindre kød, sagde Selma de Montgommery, der er klimaaktivist i gruppen Fridays for Future. Hun argumenterede for mere strukturelle indgreb over for landbruget i stedet for et fokus på de enkelte borgeres valg.

Og spørger man klimavidenskaben, er der noget om snakken. Den grønne tænketank Concito har lavet en klimadatabase, hvor man kan se, hvor meget CO2 de enkelte fødevarer udleder. Et kilo oksemørbrad udleder 151 kilo CO2 og topper listen over de største klimasyndere. Til sammenligning udleder et kilo grønkal 0,25 kilo CO2. 

Og sundhedsmæssigt er vi også på gal kurs, lød det fra Diabetesforeningens direktør, Claus Richter. Han påpegde, at halvdelen af danskerne er overvægtige, og at alt for mange danskere lider af diabetes. Den udvikling er blevet forstærket under corona-krisen, hvor mange har holdt sig hjemme i stuerne.

Sidstnævnte gælder dog ikke for 3F’erne, der i stor stil har knoklet under corona-krisen i fysisk hårde job, pointerede Per Christensen.

En svær opgave

En ting er gode råd og intentioner. Men det gode spørgsmål er, hvordan vi får danskerne frivilligt til at udskifte hamburgerryggen med selleribøffen.

Fra adfærdsforsker Pelle Guldborg lød det, at de gode vaner skal læres tidligt. 

- Et væsentligt problem er, at vi ikke lærer danskerne at spise frugt og grønt i folkeskolen, sagde han. Han påpegede dog, at han ikke selv er det perfekte eksempel, fordi han både er overvægtig og ryger, og at han i øvrigt havde spist to burgere fra McDonalds inden debatten.

Fra kendiskokken Claus Holm var budskabet, at alle kan lære at holde af at lave god og sund mad. 

Men det kan være svært, når man kommer hjem fra en nattevagt, fremhævede Per Christensen. 

Han sagde, at 3F har en sundhedsbus, der kører rundt på arbejdspladser. Her kan medlemmerne få tjekket deres sundhedstilstand. Og det gode eksempel, der kan inspirere kollegaerne, er vejen frem.

- Det er vigtigt, vi får skabt nogle rollemodeller, sagde Per Christensen.

Minister: Social skævhed i sundheden

Efter debatten fik Fagbladet 3F mulighed for at stille fødevareministeren spørgsmål om de nye kostråd. 

3F’erne knokler en vis legemsdel hver eneste dag, når de går på arbejde. Hvorfor skal du og staten nu ind og blande jer i, hvor meget kød de kommer på tallerkenen?

- Vi kommer ikke til at blande os i, hvad folk spiser. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, hvor hårdt 3F’ernes arbejde må være, og at man har brug for at få noget hurtig energi indenbords, når man kommer hjem. Men der er en social skævhed i sundheden, hvor arbejdsmænd og håndværkere desværre er overrepræsenterede i forhold til nogle livsstilssygdomme.

- Spiser man sundere, er der mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, diabetes, gigt og nogle former for kræft. Vi vil gerne være med til at inspirere og skabe nogle rollemodeller. 

I nævner også klimaperspektivet i kostrådene. Er det fair at lægge det ansvar over på den almindelige borger? Er det ikke din opgave som minister?

- Det er vores allesammens opgave. Vi er som regering historisk ambitiøse, og vi vil reducere Danmarks CO2-udslip med 70 procent. Hvis vi skal nå det mål, er vi alle sammen nødt til at løfte i flok. Og det er jo lige i 3F’ernes ånd. Og hvis vi kan gøre noget, som både er godt for vores sundhed, vores livvide og godt for klimaet, er det en win-win-win. 

Ifølge tal fra DTU spiser gennemsnitsdanskeren 52 kilo kød om året. Hvad får dig til at tro, at de nye kostråd skulle kunne ændre på det?

- Fordi vi kan jo se, at det kan lykkes at anspore folk til at ændre adfærd. Det tager lang tid, men bare kig på økologibølgen og økologi-mærket, som mange trak på smilebåndet af for 30 år siden. I forhold til at spise lidt mere plantebaseret, tror jeg også, det kan lykkes at ændre adfærd. 

Paneldebatten var den første af en række debatter om danskernes kostvaner. I løbet af 2021 vil fødevareministeren deltage i flere debatarrangementer på blandt andet arbejdspladser og skoler.