Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Hvor længe har regeringen kendt til de kritisable arbejdsforhold i hotel- og restaurationsbranchen? Og hvad skal der ske nu? Det diskuterede tre ministre med Folketingets Beskæftigelsesudvalg til samråd.

Beskæftigelsesudvalget kaldte til samråd om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen. Tre ministre blev stillet spørgsmål.
Arkiv / Ida Marie Odgaard / Ritzau/Scanpix

- En elev skal spise fra skraldespanden. En elev på 18 år voldtages af en kollega efter en uge på lærepladsen. En elev på 26 år falder om af udmattelse efter 100 timers arbejde pr. uge i otte uger.

Med de ord indledte arbejdsmarkeds- og uddannelsesordfører for Enhedslisten Victoria Velásquez et politisk samråd om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen i denne uge.

Her ville hun have tre ministre til at forholde sig til TV 2’s dokumentar “Den bitre smag af Michelin”, der sammen med Fagbladet 3F’s dækning afslører social dumping, seksuel chikane, underbetaling og alt for lange arbejdstider i branchen.  

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erkendte på samrådet, at de ansatte er blevet svigtet.  

- Det er i fuldstændig modstrid med loven. Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde i vores land, sagde hun til samrådet. 

Kokkeelever siger fra og kræver svar

Blandt tilhørerrækkerne til samrådet i Folketinget sad tre kokkeelever, to receptionistelever og to tjenerelever. 

De har nemlig været med til at udarbejde spørgsmålene til ministrene, som foruden Ane Halsboe-Jørgensen talte Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye og Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.

- Jeg håber, at TV 2’s dokumentar giver flere kokkeelever mod på at sige fra og stå frem, sagde Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.  

Fagbladet 3F har også tidligere talt med kokkeelever, som har arbejdet på nogle af landets Michelin-restauranter. De har blandt andet oplevet en arbejdskultur med en hård tone, massiv arbejdspres og seksuel chikane. 

LÆS OGSÅ: Tvinges på job under sygdom: Clara kastede op af stress på Michelin-restaurant | Fagbladet 3F

Lige nu venter Mattias Tesfaye svar fra Det Faglige Udvalg, som er en sammensætning af arbejdsgivere og arbejdstagere.

De skal komme med konkrete foreslag til, hvad regeringen kan gøre for at rette op på de dårlige arbejdsforhold og give kokkeeleverne en bedre støtte fremover. 

Flere skal stå frem, og loven skal overholdes

- Jeg tror, noget af det, der skal til, er, at flere elever står frem og agerer talerør, sagde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. 

Hun understregede også, at ansvaret ikke kun hviler på eleverne. 

- Jeg synes, det er interessant, hvorfor Arbejdstilsynet ikke har talt med eleverne ude på deres besøg. Det skal vi have undersøgt, tilføjede hun.

Arbejdstilsynet har i øjeblikket skærpet fokus på restaurationsbranchen. Og siden 2019 har de ført 9.000 kontrolbesøg, men på intet tidspunkt talt med eleverne. 

Både Beskæftigelsesministeren og Børne- og undervisningsministeren påpegede, at arbejdsgiveren også har et ansvar. Og det ansvar har de ikke kunnet leve op til, da der på nogle arbejdspladser er foretaget direkte lovbrud, heriblandt uoverensstemmelser med overenskomsterne for kokkeeleverne. 

- Der er også regler i forvejen, som ikke bliver overholdt, og det skal vi have fokus på og få rettet op på, sagde Ane Halsboe-Jørgensen (S).