Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Hotel- og Restaurantskolen opretter skolepraktik til op mod 100 elever, efter at deres uddannelse ude i branchen er stoppet.

26-årige Kamilla Schmeltzer går nu hjemme og passer sin datter, mens hun prøver at få overblik over fremtiden.
Linda Johansen

I septembersolen skulle hun have stået med sit svendebrev i hånden, som stolt kok udlært fra en af de bedre restauranter i København.

Nu sidder den 26-årige kokkeelev Kamilla Schmeltzer derhjemme og aner ikke, om hun vil blive færdig som planlagt. Hun er blevet fyret fra sin læreplads, efter at restauranten måtte lukke midlertidigt som følge af covid-19.

- De samlede os allesammen til et møde og sagde, at de var kede af det, men på grund af krisen blev de nødt til at fyre alle. Bagefter kom vi til enesamtaler, hvor vi skulle skrive under på, at vi var blevet fyret, fortæller Kamilla Schmeltzer.

Lederne var undskyldende og rådede hende til at blive færdig som kok hurtigst muligt, selvom hun måtte stoppe hos dem.

- Jeg er virkelig træt af det, siger hun.

I sidste uge tog hun så ind for at hente sine knive med hjem fra restauranten. Det blev også et sidste farvel i tomme lokaler.

- Det var sådan en flad fornemmelse. Det var ligesom bare det, når man var så tæt på at blive færdig derfra.

81 kokkeelever fyret i København

I alt 89 kokke- og tjenerelever har, siden Danmark gik i dvale på grund af corona-virus, henvendt sig til Hotel- og Restaurantskolen, fordi deres uddannelsesaftale med deres læreplads er blevet opsagt. Dertil kommer en håndfuld elever, der er vendt hjem fra praktik i udlandet.

Det er dog lykkedes restauranterne at genansætte otte elever, efter at det blev klart, at elever også er omfattet af lønkompensation i trepartsaftalen.

- Hvis du ser hvor meget kaos, det her har affødt i samfundet, så er vi et lille mikrokosmos af det, siger direktør Anne-Birgitte Agger og tilføjer, at det store fokus er på eleverne.

Nu er skolen ved at finde ud af, hvordan man kan lave en skolepraktik, så fyrede elever kan fuldføre deres uddannelse - på trods af, at de ikke kan møde op i skolens køkken. Det er først og fremmest for at sikre dem økonomisk med en elevløn og for at opretholde en social kontakt.

- Vi er mega bange for at miste dem. Vores elever trives ikke alene med teori bag en skærm, og vi er en social branche, hvor det i høj grad handler om holdarbejde, siger direktøren.

Lazaret for fyrede elever

Normalvis rummer skolepraktikken 10 elever og fungerer som et “lazaret” for de elever, der har haft det svært eller har skullet skifte læreplads, forklarer Anne-Birgitte Agger. Nu skal lazarettet samle op mod 100 elever op, mens det er forbudt at samles i skolekøkkenet for at lære, hvordan man fileterer en fisk eller oprører en sovs.

- Det er vores store udfordring. Løsningen vil normalt være at køre virtuel undervisning, det kan vi ikke her, så vi arbejder med at lave nogle fjernøvelser, der svarer til det, elever vil komme ud for i virkeligheden.

Det kan for eksempel være at lave udregninger på, hvilke råvarer, der skal indkøbes til en selskabsmenu eller beregninger på økologimålinger.

- Men det er klart, at det ikke er det samme, og vi må bare ikke miste håndværket, siger Anne-Birgitte Agger.

Uvis fremtid er ubehagelig

Kamilla Schmeltzer havde en måned tilbage i praktik, før hun skulle på skole. Derefter mangler hun nu to måneders praktik. Men hun prøver at holde sig positiv i forhold til, at hun kan finde en god løsning med skolen. Men hun ved ikke, hvad der nu sker, og den usikkerhed er hun med egne ord “ikke så god til”.

- Forleden tog jeg mig selv i at tænke, om jeg mon har råd til at betale huslejen fremover? Det er en uvis fremtid, jeg har de næste par måneder, og det er ret ubehageligt, siger hun.

Læs her, hvad du skal gøre, hvis du som elev er berørt af corona-virus