Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Hvis Mette Frederiksen (S) kan få overtalt De Radikale til at støtte hende som statsminister, vil nedslidte 3F’ere få ret til at gå tidligere på pension, vurderer politisk kommentator. Han kalder valget "et godt valg for arbejderen".

Nedslidning har været så vigtigt et emne for Mette Frederiksen og Socialdemokratiets valgkamp, at hun skal levere en løsning, hvis ikke hun skal stå med samme problemer som sin forgænger Helle Thorning og murren i krogene om løftebrud, vurderer Rasmus Jønsson, politisk kommentator.
Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Det er en afgørende kæphest for Mette Frederiksen, at der kommer en ret til at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet for nedslidte danskere.

Og derfor vil det også blive en realitet, hvis det lykkes den socialdemokratiske leder af samle flertal om en ny regering med hende i spidsen.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Rasmus Jønsson:

- Lige præcis spørgsmålet om nedslidning kan hun ikke rulle tilbage på. Der bliver hun nødt til at levere. Det har været en af hendes mærkesager siden januar måned. Så det bliver en definerende sag for hende at hive en aftale hjem der, siger han til Fagbladet 3F.

Kort tid før valget blev udskrevet indgik De Radikale ellers en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om en forbedring af seniorførtidspensionsordning, og dermed er lysten til at ændre vilkårene for, hvornår man må gå på pension, forsvundet for Morten Østergaard (R).

- Men der skal man huske, at lige netop tidlig pensionsret til nedslidte ikke er et af Morten Østergaards ultimative krav. Han har slået sig op på andre ting, som klima og en ny udlændingepolitik. De Radikale kan godt bøje sig her uden at tabe ansigt, men det bliver ikke uden sværdslag, siger Rasmus Jønsson.

Et godt valg for arbejderen

I det hele taget mener han, at det har været et godt valg for arbejderen og lønmodtageren.

Ud over en klar forventning om, at der kommer en løsning på, at nedslidte kan trække sig tidligere tilbage, vil valgets sejrherrer i den røde blok forbedre vilkårene for den almene dansker på et række punkter, påpeger Rasmus Jønsson.

- Der vil komme flere pædagoger til at passe børnene. Flere sygeplejersker på sygehusene. Og bedre velfærd generelt. Så der er mange områder, hvor arbejderen vil mærke en forskel på, at der kommer et rødt flertal, siger han.

Mere klima og en række knaster

Til gengæld skal Mette Frederiksen formentlig bøje sig på andre punkter.

Især klimaindsatsen vil blive et afgørende punkt. Her står samtlige støttepartier med et fast krav om, at Danmark sænker sit CO2-udslip med mindst 70 procent inden 2030.

Et højere krav end Mette Frederiksen har lovet, men her forventer Rasmus Jønsson, at den socialdemokratiske formand vil føje sine støttepartier.

De store knaster kommer dog i forhold til spørgsmålet om udlændingepolitik og kontanthjælpsloftet.

Her er der ingen fælles forståelse mellem Socialdemokratiet på den ene side og SF, De Radikale og Enhedslisten på den anden. 

- Lige netop her er Mette Frederiksen udfordret af, at alle tre partier kommer til forhandlingsbordet i god form. De har haft gode valg, og nu vil de have valuta for deres nye mandater, siger Rasmus Jønsson.

Op til valget stillede alle støttepartierne en række “ultimative krav” til Mette Frederiksen, hvis hun skulle have magten. Blandt andet skulle kontanthjælpsloftet rulles tilbage, og integrationsydelsen sættes op.

Men Rasmus Jønsson ser dog en stille opblødning mellem partierne i timerne efter valgresultatet er tikket ind.

- Vi kan høre partilederne nedtone de krav, de havde tidligere. Og selvom de fire partier er langt fra hinanden, er der også en forståelse for, at det her projekt med at skabe en rød retning for Danmark skal lykkes. Så det bliver noget med at tage og give forskellige steder for Mette Frederiksen, hvis hun skal i mål, forklarer han.

De Radikale er den store ubekendte

Det store “hvis” er dog, om Mette Frederiksen rent faktisk kan lykkes med at skabe flertal bag sig.

Selv om De Radikale pegede på den socialdemokratiske leder som statsminister før valget, kan tingene ændre sig hurtigt i politik.

- Der har bestemt ikke været sød musik mellem de to partier i en periode. De er jo slet ikke enige om den økonomiske politik eller udlændingepolitikken. Så der skal genskabes en tillid her, som er helt væk i dag, siger Rasmus Jønsson.

Af samme årsag har Lars Løkke Rasmussen (V) også flere gange udtalt et ønske om at danne regering med sig selv ved roret.

- Det er Lars Løkkes sidste forsøg på at lokke De Radikale til at skifte hest. Der skal man huske, at De Radikale flere gange har vist, at de har sort bælte i politiske forhandlinger. Og Morten Østergaard er fyldt med selvtillid efter en fremragende valgaften. Så det bliver svært, siger Rasmus Jønsson.