Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Flexjobber John Steffensen er blevet opkrævet for gæld, som Kolding Kommune mener, han skylder i for mange udbetalte sygedagpenge. Samtidig nægter kommunen at efterbetale sygedagpenge, som den ulovligt har taget fra ham. Sagen afgøres nu i retten.

- Det er absurd, at kommunen mener, at mit krav mod dem er forældet, mens deres krav mod mig ikke er, siger flexjobber John Steffensen.

Nul kroner. Så meget vil Kolding Kommune efterbetale til flexjobber John Steffensen, selvom kommunen ulovligt fratog ham sygedagpenge med tilbagevirkende kraft i juli 2011. Det skyldes, at kommunen mener, at hans krav blev forældet efter tre år.

Til gengæld har Skat for nylig taget 9.038 kroner, som John Steffensen havde til gode i overskydende betaling af skat for 2017. Det skyldes, at Kolding Kommune mener, at han fik udbetalt knap 13.000 kroner for meget i sygedagpenge af kommunen i slutningen af 2010.

Skat mener ikke, at John Steffensens opgjorte gæld til Kolding Kommune fra 2010 er forældet.

56-årige John Steffensen føler, at han er den lille mand, der bliver tromlet af det store offentlige system. Han har kun hovedrysten tilovers for kommunens krav mod ham.

- Det er absurd, at kommunen mener, at mit krav mod dem er forældet, mens deres krav mod mig ikke er, siger han.

Forargelse i 3F

John Steffensen er medlem af 3F Kolding, hvor socialrådgiver Lone Harders er forarget over sagen.

- Det er vanvittigt. Vores medlem fik stoppet sine sygedagpenge fra Kolding Kommune med en dobbelt ulovlig afgørelse. Og nu tager det offentlige bare hans penge, selvom striden om sygedagpengene ikke er endeligt afgjort i retten. Det er absurd, siger Lone Harders og uddyber:

- Med den ene hånd nægter kommunen at efterbetale sygedagpenge, som John retmæssigt skulle have haft. Med den anden hånd opkræver man sygedagpenge fra den samme periode. Det er to sider af samme sag. Det er jo de samme sygedagpenge, retssagen drejer sig om, siger hun.

Forelagt kritikken har Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), kun en kort kommentar:

- Vi følger gældende regler, og jeg mener ikke, at de to sager har noget med hinanden at gøre. Det er Skat, der har tilbageholdt beløbet, siger borgmesteren, der ikke har yderligere kommentarer.

Forskel på folk

John Steffensen ødelagde i 2010 sin ene skulder i et styrt på cykel og måtte opgive sit arbejde hos industrivirksomheden Danfoss.

Kolding Kommune stoppede 25. juli 2011 udbetaling af sygedagpenge til ham med tilbagevirkende kraft fra 3. december 2010.

Det var en ansat hos det private firma Falck Jobservice, som på vegne af Kolding Kommune fratog ham sygedagpengene - ligesom det skete for en lang række andre borgere i kommunen. Ifølge Falck Jobservices aftale med Kolding Kommune fik det private firma kun betaling for arbejdet, hvis det lykkedes at spare penge på sygedagpengeområdet. Men det er ulovligt at lade et privat firma træffe myndighedsafgørelse for kommunen.

- Det er fedt, at jeg har fået medhold. Jeg er også meget glad for, at dommen også vil hjælpe andre i samme svære situation, siger Heidi Olsson.
- Det er fedt, at jeg har fået medhold. Jeg er også meget glad for, at dommen også vil hjælpe andre i samme svære situation, siger Heidi Olsson.

Og det er ulovligt at fratage folks sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Det slog Højesteret fast i september 2015. Her vandt 3F en tilsvarende, principiel sag for et kvindeligt medlem, som Kolding Kommune havde frataget sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Efter dommen i Højesteret efterbetalte Kolding Kommune godt 70.000 kroner efter skat til kvinden.

Den principielle dom medførte, at landets kommuner og Ankestyrelsen skulle genoptage sygedagpengesager, hvor der var truffet stop for sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. På den baggrund har borgere efterfølgende fået efterbetalt i alt mere end 30 millioner kroner.

Kommune sparer millioner

Efter Højesterets dom krævede 3F cirka 35.000 kroner i efterbetaling til John Steffensen. Beløbet udgør den forskel i værdi, som han har mistet i form af sygedagpenge modregnet hans kontanthjælp. 

Men Kolding Kommune har nægtet at efterbetale sygedagpenge til John Steffensen og en række andre borgere i kommunen. Begrundelsen er, at der er gået mere end tre år, fra at kommunen traf de seneste afgørelser i sagerne, til at kravet fra borgerne blev rejst.   

Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen, vurderede i april 2016, at mindst 117 borgere i kommunen ikke ville få efterbetalt i alt knap 12 millioner kroner i sygedagpenge på grund af den treårige forældelsesfrist.

John Steffensen mener, at der er store beløb på spil for Kolding Kommune, og at kommunen gør alt for at slippe for at betale.

- Jeg er blevet behandlet dårligt og forventer ikke noget godt af Kolding Kommune. Men det er vigtigt at få afgjort, hvad der er rigtigt og forkert. Mange andre mennesker har jo også fået stoppet deres sygedagpenge ulovligt, siger John Steffensen.

Kolding Kommunes afvisning af efterbetaling til John Steffensen fik 3F til at trække kommunen i retten. I juni 2017 gav Retten i Kolding kommunen medhold i, at hans krav var forældet.

3F har anket dommen, og tirsdag skal Vestre Landsret tage stilling til sagen.