Gå til hovedindhold

Flere tal peger nu på, at det danske jobmarked er ved at gå i stå.

Markedet for vikarer er vokset med cirka fem procent om året - især inden for byggeri og sundhedsområdet. Men man oplever også en stigende interesse for fastansættelser, siger direktør Mickey Maymann fra vikarvirksomheden Adecco. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Efter seks år med jævn fremgang hver måned tyder meget nu på, at jobfesten på det danske arbejdsmarked er ved at slutte. Det skriver Finans.

Ledighedskurven er fladet ud, den solide beskæftigelsesvækst er stoppet, og jobomsætningen, der viser danskernes evne og lyst til at skifte job, er faldet en smule.

Sammenholdt med en opbremsning på vores vigtigste eksportmarked, Tyskland, usikkerhed om Brexit og en lurende handelskrig mellem Kina og USA, begynder flere økonomer så småt at advare om dårligere tider på arbejdsmarkedet.

Overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer peger på, at der de seneste måneder er kommet nogle tal, der kan tyde på et skifte i opturen.

- Der er sket noget hen over sommeren, hvor der er kommet flere sorte skyer og mere usikkerhed omkring de ting, der presser økonomien og arbejdsmarkedet, siger Michael Svarer til Finans.

Et eksempel er beskæftigelsen. Den er steget 88 måneder i træk siden december 2011 med 2.640 om måneden i gennemsnit.

Det var indtil maj i år, hvor den så pludselig faldt med 657 og blev fulgt op i juni med en beskeden stigning på 453, som er det seneste tal, vi har fået.

Hos vikarvirksomheden Adecco forklarer direktør Mickey Maymann, at man ikke lige nu oplever nogen opbremsning, men at der er udfordringer.

- Markedet for vikarer vokser med cirka fem procent om året - især inden for byggeri- og sundhedsområdet - men vi oplever en tiltagende efterspørgsel på fastansættelser. Virksomhederne er også hurtigere til at fastansætte vikarerne, og det er blevet mere krævende at rekruttere folk, forklarer han til Finans.