Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Det er vigtigt, at medarbejdere bliver behandlet godt på arbejdspladsen, og at der kommer mere social bæredygtighed på arbejdsmarkedet, mener 3F.

- Det er rigtig vigtigt, at vi vi behandler folk godt, så vi sikrer stabile ressourcer og gode arbejdsliv for alle, sagde forbundssekretær i 3F Søren Heisel på konferencen om social bæredygtighed i fødevaresektoren.
Philip Davali

Det er ikke kun grisen i stalden og guleroden på marken, der skal have det sundt og godt. Det skal medarbejderne, der passer den orange grøntsag eller de lyserøde svin, også.

Sådan lød budskabet fra 3F tirsdag eftermiddag, da tænketanken Frej og Danmarks største fagforening afholdt en konference på Christiansborg om social bæredygtighed i fødevaresektoren.

- Anerkendelsen skal nå hele vejen ud til dem, der til dagligt tager slæbet på marken, på gulvet eller i opvasken. Det mangler vi måske lidt i dag, sagde forbundssekretær i 3F Søren Heisel.

3F: Almindeligt med gode forhold

I sin tale på konferencen gjorde han opmærksom på, at social bæredygtighed på arbejdsmarkedet handler om ordentlige løn- og arbejdsforhold samt om social retfærdighed, stabilitet og tryghed.

- I 3F er vi meget optagede af både det korte og det lange sigte, så vi sikrer gode arbejdspladser til alle både nu og i fremtiden, sagde Søren Heisel.

Han påpegede, at mere end 80 procent af alle danske lønmodtagere arbejder på en arbejdsplads, hvor der er overenskomst. Og at det betyder, at disse lønmodtagere blandt andet har ret til løn for overarbejde, løn under sygdom samt feriefridage.

(Artiklen fortsætter under billedet)

- Vi vil gerne give vores medarbejdere ordentlige rammevilkår, og vi har ikke ret tit faglige sager, sagde medejer af Brdr. Kjeldahl, Søren Kjeldahl, på konferencen.
- Vi vil gerne give vores medarbejdere ordentlige rammevilkår, og vi har ikke ret tit faglige sager, sagde medejer af Brdr. Kjeldahl, Søren Kjeldahl, på konferencen. FOTO: Philip Davali

Medarbejdere er guld

Hos virksomheden Brdr. Kjeldahl på Samsø arbejder de 96 fuldtidsmedarbejdere under overenskomst, når de er med til at producere og pakke grøntsager eller arbejder i virksomhedens transport- og entreprenørafdeling.

- Medarbejderne er vores guld. Jeg er fortaler for overenskomster, der er i orden. Det skal være overenskomster, der gælder for alle, sagde Søren Kjeldahl, der er medejer af virksomheden.

Han fremhævede, at hans medarbejdere var fleksible og villige til at arbejde ekstra, hvis der var travlt på virksomheden. Til gengæld er Brdr. Kjeldahl også fleksibel, når de ansatte ønsker at få fri i den normale arbejdstid, forklarede Søren Kjeldahl.

Virksomhedsejeren pointerede også flere gange, at det er meget vigtigt, at der er ens rammevilkår for at drive virksomhed i hele Europa.  

(Artiklen fortsætter under billedet)

Den nytiltrådte formand for Den Grønne Gruppe i 3F, Allan Busk (yderst t.v.), deltog også debatten på konferencen.
Den nytiltrådte formand for Den Grønne Gruppe i 3F, Allan Busk (yderst t.v.), deltog også debatten på konferencen. FOTO: Philip Davali

Atypiske job

I Danmark er hver tredje medarbejder såkaldt atypisk beskæftiget, oplyste Trine Larsen, der er lektor på Københavns Universitets Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), på konferencen.

Det betyder, at medarbejderne oftere arbejder uden kontrakt og overenskomst i et fysisk hårdt job og i et højt tempo. De bliver i højere grad udsat for ulykker eller skader på jobbet. Og de arbejder hyppigere i flere brancher samtidigt, har uforudsigelige arbejdstider, skifter oftere branche og har typisk perioder uden arbejde, forklarede forskeren.

Disse forhold gør sig i endnu højere grad gældende inden for hotel- og restaurationsbranchen, hvor 61 procent er atypisk beskæftiget – typisk via småjob.

I landbruget drejer det sig om 53 procent af de beskæftigede, hvor der er forholdsvis mange sæsonarbejdere og soloselvstændige.   

Den nytiltrådte formand for Den Grønne Gruppe i 3F, Allan Busk, håber, at flere medarbejdere inden for landbruget kommer til at arbejde under en overenskomst.

- Mange medarbejdere på det grønne område har gode løn- og arbejdsvilkår. Men der er desværre også en del især uorganiserede arbejdsgivere, som underbetaler deres medarbejdere og giver dem ringe arbejdsforhold. Det er meget vigtigt, at vi får sat en stopper for det og får udbredt overenskomsterne på det grønne område. For ellers bliver det svært at tiltrække og fastholde medarbejdere på området, siger han.