Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

De 18-29-årige oplever deres arbejde som fysisk hårdt og kommer ud for flere arbejdsulykker end andre. Der er behov for en tidlig, forebyggende indsats, hvis de unge skal kunne holde til at blive på arbejdsmarkedet, siger en af forskerne bag en ny rapport.

En ny rapport viser, at der er en større andel af de 18-29 årige, som arbejder i belastende stillinger, end der er i andre aldersgrupper.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Det skulle være så godt, men mange af de unge på arbejdsmarkedet er allerede på vej til at blive slidt.

Det viser rapporten “Unges arbejdsmiljø og helbred”, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet for Arbejdsmiljørådet.

- Kroppen husker. Og hvis du i en ung alder kommer ud for en arbejdsulykke, har et hårdt fysisk arbejde, arbejder med kemiske stoffer eller allerede døjer med smerter, risikerer det senere i dit arbejdsliv at føre til et større sygefravær. Eller at du må forlade arbejdsmarkedet før tid, siger seniorforsker Johnny Dyreborg fra NFA.

Arbejder i belastende stillinger

Han har været med til at udarbejde “Unges arbejdsmiljø og helbred”, der er den første rapport herhjemme nogensinde, som gør samlet status over, hvordan det egentlig står til med de unges arbejdsmiljø.

I regeringens strategi for arbejdsmiljøindsatsen i Danmark frem til 2020 er et af de 19 initiativer rettet mod netop de unge og nyansatte. Og i forhold til at de unge skal arbejde i op til fem årtier mere, før de kan kan gå på pension, er der flere ting, der ifølge Johnny Dyreborg vækker opsigt.

- Der er flere 18-29 årige, der kommer ud for en arbejdsulykke end i andre aldersgrupper. De 18-29 årige angiver den højeste grad af fysisk hårdt arbejde og mere løfte- og skubbearbejde. Og andelen af personer, som arbejder i belastende stillinger i løbet af en dag på jobbet, er også størst blandt de 18-29 årige, siger han.

Er nutidens unge mere sarte end deres ældre kolleger?

- Det er muligt, men det kan vi ikke se ud af vores undersøgelse. Men hvis de unge skal kunne holde til at være længere tid på arbejdsmarkedet, er det nødvendigt med en tidlig indsats i forhold til for eksempel at forebygge arbejdsulykker og muskel- og skeletbesvær, siger Johnny Dyreborg.

- Og den forebyggende indsats bør fremover ske ude på de unges arbejdspladser, hvis den skal have en reel effekt, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Mærker det på egen krop

25-årige Mathias Peter Sejling fra Frederikssund har været murer i fem år. Det har allerede sat sine spor, og han døjer med et skadet ledbånd i det ene knæ, efter at han i oktober sidste år trådte forkert ned fra en trappestige.

- Jeg har problemer med at komme op, hvis jeg har ligget på knæ en hel dag. Jeg er øm i ryggen, hvis jeg bukker mig meget ned, og føler generelt en træthed i kroppen, siger den unge 3F’er.

- Uanset hvor mange hjælpemidler der kommer, er jobbet som murer anstrengende. Det kan godt være, at vi har fået elektroniske stenvogne, men derfor skal stenen stadig lægges med hånden, og det giver mange vrid. En mursten vejer tre kilo, men hvis du lægger 600 om dagen, så er du hurtigt over et ton. Så det er hårdt. Det er hver dag, og det er fuld tid, siger Mathias Peter Sejling.

Tager de hårde opgaver

Han mener, at de gentagne og dårlige arbejdsstillinger er et stort problem.

- Jeg prøver at tænke over mine arbejdsstillinger. Men jeg havde også nogle svende, der var gode til at vise mig det. Hvis ikke du har fået det ind med murerskeen, når du bliver udlært, så tror jeg, det er svært at få det ind senere, siger Mathias Peter Sejling.

- Mine ældre kolleger kan ikke lige så meget mere, fordi de har ondt. Så mine yngre kolleger og jeg har det med at tage nogle af de hårdere, fysisk krævende arbejdsopgaver for at skåne dem lidt. Ham med slidgigt i skulderen er ikke ham, som man sætter til at pudse loft. Det er en god kutyme i vores fag, siger han.

Holder ikke 49 år endnu

Mathias Peter Sejling har i dag udsigt til at kunne gå på pension, når han fylder 74 år. Så forude venter der ham endnu 49 år på arbejdsmarkedet.

Så længe tror han ikke på, at han kan holde til at arbejde. 

- Jeg ville være lykkelig, hvis jeg kunne være murer resten af livet. Det er bare ikke realistisk, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til den nye rapport.