Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Når det kommer til oplevelsen af jobsikkerhed, privatøkonomi og livskvalitet ligger Danmark nummer ét blandt EU-landene, viser undersøgelse fra Eurofound.

Selvom coronaen stadig fylder meget her i landet, blandt andet i de hvide testtelte, er danskerne mere fortrøstningsfulde end øvrige europæere.
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danskerne føler sig godt rustet til at komme ud af corona-krisen, når man sammenligner med øvrige europæiske lande.

Blandt de 27 EU-lande er der færrest danskere, som er blevet fyret. Danskerne har den tredjemindste frygt for at miste jobbet. Og Danmark er det land, hvor færrest tror, at deres privatøkonomi bliver værre, og hvor der lettest at få enderne til at mødes i familien.

Det viser en ny rapport fra EU-organet Eurofound, som har lavet den første store undersøgelse af de sociale og økonomiske effekter af krisen. I tre uger i april har knap 63.000 europæere svaret på en række spørgsmål om helbred, arbejde og økonomi.

Flotte tal

Og danskerne klarer sig ret godt, tyder det på.

Danmark er det land, hvor færrest har mistet deres arbejde eller ordrer permanent med bare én procent. Otte procent har mistet jobbet midlertidigt. I et land som Grækenland har 42 procent mistet jobbet midlertidigt. Og i Bulgarien har 11 procent permanent mistet deres arbejde.

Vicedirektør Catharina Sørensen, Tænketanken Europa, nikker genkendende til resultaterne.

- Tallene her bliver bakket op af andre EU-målinger. De viser, at danskerne er de mest tilfredse. Det bekræfter godt det billede, som vi har i forvejen. Danskerne har en tendens til virkelig at udmærke os i EU på disse spørgsmål. Med danske briller er det flotte tal, siger Catharina Sørensen.

Tillid er noget, man har

Hun peger på, at hvis man normalt oplever, at ens land for eksempel har et godt sundhedssystem, gælder det også under corona-krisen.

- Generelt er tillid noget, man har eller ikke har. Det tager lang tid at bygge op. Når der kommer en krise, er den ekstra vigtig, påpeger hun.

Undersøgelsen siger også, at Danmark er det land, hvor tredjefærrest tror, at de er i risiko for at miste deres arbejde inden for de næste tre måneder.

Det er også i Danmark, at færrest tror, at de deres økonomiske situation bliver værre inden for de næste tre måneder. Færrest husstande har problemer med økonomien. Og flere danskere end andre EU-borgere er tilfredse med deres liv, viser undersøgelsen.

Oplevelser og følelser

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorvidt der reelt er større jobsikkerhed, bedre sundhedsvæsen eller flere penge i danske familier end i andre lande. 

Den siger noget om borgernes oplevelser og følelser af det - og det er også meget vigtigt i forhold til at komme gennem krisen, pointerer Catharina Sørensen fra Tænketanken Europa.

- I lande som for eksempel Frankrig og Italien har man meget lidt tillid til eksperter i forvejen. Udgangspunktet i Danmark er højt, og der skal meget til at ændre det, mener Catharina Sørensen.

Generelt oplever borgerne i de andre nordiske lande, at de er kommet kommet godt gennem krisen.

I den modsatte ende af resultaterne ligger lande som Grækenland, Slovakiet, Bulgarien og Rumænien – med højst ledighed, størst frygt for at miste jobbet og lavest tilfredshed med livet.

Først svar om lang tid

Professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind, understreger, at andre lande i en økonomisk betragtning godt kan klare sig bedre end her i landet.

- Det er jo andre EU-lande, som også har klaret sig fint igennem corona-krisen, men hvor borgerne er mindre optimistiske. Der er klart nogle kulturforskelle mellem de europæiske lande, som gør, at man ser mørkere på tingene i andre lande, siger hun. 

Ifølge Marlene Wind skal man vente i et halvt til helt år, før man for alvor kan sige noget om, i hvilke lande, borgerne for eksempel er så trygge, at de er begyndt at bruge penge på forbrug igen og dermed komme ud af krisen. 

Sneboldssampling

Undersøgelsen er ikke repræsentativ, da folk selv har kunne melde sig til og svare. Men tallene er korrigeret for alder, køn, bopæl og uddannelsesniveau og skulle dermed svare til de enkelte EU-landes sammensætninger af befolkningerne.

Svarene er indsamlet i perioden 9.-30. april 2020.