Gå til hovedindhold

Danskerne opfordrer unge at tage en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, viser ny rapport fra Danmarks Statistik.

Erhvervsuddannelserne er stadig ikke lige så populære som de gymnasiale uddannelser.
Arkiv: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix

Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse fremfor en gymnasial uddannelse.

Sådan har det efterhånden lydt fra politikerne og erhvervslivet i flere år, men effekten er langtfra lige så stor som ønsket.

En ny rapport fra Danmarks Statistik viser nemlig, at kun 21 procent af danskerne anbefaler unge til at tage en gymnasial uddannelse fremfor en erhvervsuddannelse, mens 30 procent råder de unge til at tage en gymnasial uddannelse over en erhvervsuddannelse.

Erhvervsuddannelsernes dårlige ry 

At tallene ser sådan ud, overrasker ikke Maja Mørk, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Ifølge Maja Mørk har erhvervsuddannelserne stadig et dårligere ry end de andre ungdomsuddannelser. Det fik hun især at mærke, da hun for tre år siden meddelte sin familie, at hun gerne ville være murer. I stedet for skulderklap blev hun nemlig mødt af bekymring.

- Min familie rådede mig til at gå en anden vej. De er bange for, at jeg kommer til skade. At jeg bliver så nedslidt, at jeg ikke når min pensionsalder. Men mest af alt er de bange for, at jeg kommer til at sidde fast resten af mit liv, siger Maja Mørk.

- Folk tror, at man ikke kan læse videre, når man har taget en erhvervsuddannelse. Det er det, jeg hører som begrundelse for ikke at tage en erhvervsuddannelse, uddyber Maja Mørk. 

Et kompliceret system

Det manglende kendskab til erhvervsuddannelserne og mulighederne for eksempelvis videreuddannelse kan Camilla Hutters, der er områdechef for ungdomsuddannelser ved Danmarks Evalueringsinstitut, godt nikke genkendende til. 

- Mange ved ikke helt, hvad det er. Og fordi erhvervsuddannelserne er så forskellige, kan det være svært at kommunikere klart, hvad du kan med en erhvervsuddannelse, især i forhold til videreuddannelse. Det kræver, at man skal researche på den enkelte uddannelse, siger hun.

Mange oplever desuden, at erhvervsuddannelser er et mere specifik valg, hvilket stiller højere krav, at den unge skal være afklaret.

- Hvis unge og forældre er i tvivl, er det derfor nemmere at vælge en gymnasial uddannelse, da den er bredere samt giver bredere adgang til flere uddannelser og dermed bredere muligheder for fremtiden, siger Camilla Hutters.

I forhold til nedslidning, oplever Camilla Hutters ikke, at det er det, der fylder først, når man taler med den brede skare af forældre:

- Nedslidning betyder mest, hvis man kommer fra en familie, hvor der er en, der allerede har en erhvervsuddannelse. Hvis den unge har en mor, der er blevet nedslidt af at være SOSU-assistent, så kan moren råde den unge til ikke at gå i hendes fodspor.

Stadig langtfra i mål

Der har de seneste par år været en stabil, men lille stigning i antallet af unge, der efter 9. og 10. klasse vælger at søge ind på en erhvervsuddannelse. Andelen af unge, der har valgt en erhvervsuddannelse som førsteprioritet, er nemlig steget fra 19,4 procent til 20,1 procent det seneste år. 

LÆS OGSÅ: Erhvervsskolerne haler ind på gymnasierne

Men selvom det bliver mere og mere populært at tage en erhvervsuddannelse, skal der ske store ting, hvis erhvervsskolereformens mål for 2020 skal nås. Et af erhvervsskolereformens mål er nemlig, at 25 procent af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020, mens andelen skal være 30 procent i 2025.

Både Maja Mørk og Camilla Hutters er enige om, at hvis tallene skal stige, skal der ske ændringer på området.

- Jeg tror ikke, at vi når de 25 procent. Men hvis vi skal nærme os, er vi nødt til at nedbryde fordommene. Vi skal fortælle historien om, at man ikke er stagneret, bare fordi man vælger at tage en erhvervsuddannelse. Omvalg er en mulighed, siger Maja Mørk.

Camilla Hutters peger på tre veje, man kan gå for at forbedre erhvervsuddannelsernes omdømme og øge optagetallet:

- For det første skal vi øge kendskabet til erhvervsuddannelserne. Der er mange, der ikke ved, hvilke der er. For det andet skal vi overveje, hvilke veje der skal være til at få flere faglærte. Handler det om at få flere 15-årige til at tage en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen, eller er det også o.k. at tage en erhvervsuddannelse efter gymnasiet? Og for det tredje skal vi kigge på uddannelsessystemet. Er det overhovedet skruet rigtigt sammen?