Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

I hele landet ser mange firmaer stort på loven og ansætter papirløse migranter.

BILLEDTEKST: - Jeg forstod ingenting. Mine tanker begyndte at kredse om selvmord, og det var tæt på, fortæller Reza Hassing Hansen om den årelange ventetid med skiftende sagsbehandlere.
FOTO: Robert Attermann

Fra gårde i Vestjylland til restauranter i Nordsjælland straffes virksomheder for at hyre illegale. Det viser aktindsigter, Fagbladet 3F har fået i bøder udskrevet af landets politikredse til firmaer, som ansætter personer uden arbejds- og opholdstilladelse. De sidste fem år har politiet således sigtet knap 2.000 firmaer for at ansætte illegale.

Alligevel ser politiet kun toppen af isbjerget, siger migrationsforsker og lektor ved Institut for Samfund og Erhverv på Roskilde Universitet Shahamak Rezaei:

- Mange forsvinder fra asylcentrene, når de får afslag på asyl. En stor del går under jorden, og de skal arbejde illegalt for at få penge, siger han.

Flere illegale i fremtiden

Tal fra politiet viser, at ud over prostitution er særligt restauranter, rengøring og kiosker ramt af illegalt arbejde. Og selvom antallet af sigtelser i 2016 foreløbigt ligger lavere end sidste år, tør politiet ikke konkludere, at omfanget er faldende.

- Der vil altid være et element af tilfældighed i, om vi har succes med vores aktioner. Kommer vi på kontrol en dag, hvor de har fri, så kommer der ingen sager og sigtelser ud af det, siger Per Fiig, centerchef i Nationalt Udlændinge Center under Rigspolitiet. Shahamak Rezaei vurderer, at mængden og brugen af illegale vil stige over de næste år i Danmark.

- Verdens problemer er vokset. Det samme er muligheden for at flytte sig fra dem, så der vil komme flere illegale i Danmark, siger han og fortsætter: - Lav løn gør det samtidig attraktivt at ansætte illegale arbejdere. De illegale er desperate for at overleve og vil sælge deres arbejde for en lav pris.

Forstør bøderne

Samme melding kommer fra Martin Lemberg-Pedersen, forsker ved Aalborg Universitet, der i mange år har arbejdet med migration:

- Antallet af illegale i landet er formentlig stigende. Der er oprettet udrejsecentre, hvor asylansøgere sidder udskilt fra samfundet, og politikerne laver love, der afskrækker dem fra at blive på centrene. Derfor er det givet, at flere vælger at gå under jorden. Hvis man vil illegale arbejdere til livs, skal politikerne skrue bissen på over for arbejdsgiverne, mener han.

- Der mangler politisk vilje til at gøre noget ved problemet. En af løsningerne er at implementere kædeansvar i virksomhederne. Men politikerne giver ikke den lovmæssige ramme, som kan hjælpe udsatte arbejdere, siger han.

Shahamak Rezaei foreslår, at Danmark hæver bødestørrelsen. - I Danmark har vi ufatteligt lave straffe. I Tyskland får firmaerne en kæmpe bøde, siger han og henviser til, at tyske arbejdsgivere kan få op til 750.000 kroner i bøde for at bruge illegale.

Fagbladet 3F har gennemgået bøderne uddelt i Danmark fra 2014 til 2016. Den største bøde i perioden er 220.000 kroner.

Rigspolitiet ved ikke, hvor mange illegale der er i Danmark. Justitsministeriet kan heller ikke komme med et bud. Rockwool Fonden har tidligere vurderet antallet af illegale i Danmark til cirka 18.000, men deres skøn indeholder også EU-borgere, der opholder sig i Danmark længere end tre måneder uden et arbejde.