Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Kort efter, at Vestas og LEGO åbner fabrikker i udlandet, fyrer de hundredvis af ansatte i Danmark, kan Fagbladet 3F afsløre. Få et indblik i, hvordan skattekroner går igennem EU til danske selskabsgiganter, der gerne vil åbne fabrikker i udlandet.

Når danske super-selskaber som Vestas og LEGO åbner nye fabrikker ude i Europa, så betaler de ikke hele gildet selv.

I flere tilfælde har selskaberne fået EU- og statsstøtte for millioner til fabrikker i Spanien og Ungarn.

LÆS HER: Fyrer i Danmark: Vestas og LEGO får millionstøtte til fabrikker i EU

Pengene fra EU’s støttefonde kommer via medlemslandene, som betaler skattekroner ind til at løfte de svageste egne af Europa.

Men kort efter, at fabrikkerne er etableret i udlandet, lukker de danske selskaber hundredvis af arbejdspladser i Danmark.

Det gik ud over Allan Zakariassen og hans 429 kolleger på Vestas i Nakskov, som måtte se deres job forsvinde.

LÆS MERE: Vestas fyrede Allan og åbnede i Spanien: Vi var én stor familie

På samme måde fyrede LEGO 380 ansatte i 2015 kort tid efter, at de havde besluttet at rykke pakkeriet fra Billund til Ungarn.

Sagerne med Vestas og LEGO får nu en række EU-parlamentarikere på tværs af farveskalaen til at kræve, at reglerne for EU-støtte til at åbne arbejdspladser skal ændres.

LÆS OGSÅ: Danske EU-politikere: Støtte til udflytning skal stoppe