Gå til hovedindhold
FOTO: OD

USA's præsident, Donald Trump, bruger flere populistiske greb i sine taler for at vinde folkets stemmer, sympati og tillid. Gry Inger Reiter, som har skrevet et speciale om Trump, afslører nogle af hans tricks her.

Han angriber sin modstander for at få omtale og vender sine tidligere fejl til noget positivt.

Det er bare to af de greb, som USA’s præsident, Donald Trump, har fået succes med at bruge under valgkampen.

Sådan lyder det fra Gry Inger Reiter, kandidat i retorik fra Københavns Universitet og skribent på Politiken. Hun har skrevet speciale om effekterne ved Trumps populistiske måde at tale på.

Ifølge hende kan politikerne herhjemme med fordel tage nogle af hans tricks til sig. Andre skal de lade ligge.

Passion

Ifølge Gry Inger Reiter er Trump god til at bruge voldsomme ord, humor, sarkasme og overdrivelse i sine taler. Det er en effektiv måde at understrege sine pointer på.

Et eksempel er, at han under valgkampen sagde, at USA var på vej til at blive et tredjeverdensland på grund af den dårlige infrastruktur.

- Der er en lidenskab, voldsomhed og energi i den måde, han udtrykker sig på. Folk kan vælge at tage hans udsagn helt bogstaveligt eller se det som et udtryk for hans engagement og autencitet. Det har været en kæmpe styrke for ham, siger hun.

- Overdrivelse kan være godt, hvis det udtrykker indignation. Hvis man er harm over noget, så taler man også på en voldsom måde om det. Så bliver det nemmere for vælgerne at forstå, at hun eller han faktisk mener det. De fleste kan godt finde ud af at tage overdrivelserne med et gran salt, siger hun.

Angrebslysten

Det, der særligt kendetegner Trump, er ifølge Gry Inger Reiter hans meget angrebslystne måde at tale til vælgerne.

- Jeg synes ikke, at man skal tage ved lære af ham på det punkt, for hans angreb går meget direkte på modstanderens personlighed. Det er en uskik. Men for ham virkede det i valgkampen, fordi han havde nogle hardcore tilhængere, der var rasende på Hillary Clinton, siger hun.

Trump har ifølge Gry Inger Reiter været dygtig til strategisk at udnytte et potentiale for konflikt til at skabe en masse omtale og sætte en bølge af kommentarer i gang.

I Danmark er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) et godt eksempel på en politiker, der gør lidt af det samme.

- Der er utroligt mange, der bliver provokerede, når hun lægger det her kagebillede ud på Facebook. Hun forsøger jo ikke at bygge bro med den kage, men derimod netop at opnå mere omtale, siger Reiter.

Udnytter sin fortid

Ifølge Gry Inger Reiter var Trump mester i at vende sin fortid til noget værdifuldt i valgkampen. Han har blandt andet fortalt, at han tidligere har købt sig til politisk indflydelse. Men nu vil han stoppe den slags og kæmpe imod det. 

- Folk kan godt lide en synder, som har indset sine fejl. Den rolle spiller han utroligt godt, og det har betydet meget for hans troværdighed, siger Gry Inger Reiter.

Under valgkampen brugte Trump sit eget bryllup som eksempel på, at politikere er til salg for penge. Han fortalte, at Hillary og Bill Clinton var med til brylluppet – fordi han havde betalt dem for det.

- Det, at han tidligere har været en del af det rådne system, gør, at når han siger, at systemet er korrupt, så tænker folk, at det nok er rigtigt, siger hun.