Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Regeringen skal styrke ligelønnen og mindske det kønsopdelte arbejdsmarked, hvis ligestillingen i Danmark skal forbedres, mener næstformand i 3F, Tina Christensen.

En af de største trusler mod ligestillingsdebatten herhjemme er forestillingen om, at vi ikke har ligestillingsmæssige udfordringer herhjemme, mener Tina Christensen, næstformand i 3F.

- Det største problem med ligestillingsdebatten i Danmark er forestillingen om, vi ikke har ligestillingsmæssige udfordringer.

Sådan lød det fra næstformand i 3F, Tina Christensen, da hun på et statusmøde på Christiansborg i dag reflekterede over, hvordan ligestillingen i Danmark står efter sidste års Women Deliver-konference.

For selvom konferencen satte ligestilling på dagsordenen herhjemme, har Danmark langt igen. Blandt andet fik Danmark en 19. plads på verdensrangslisten i at skabe ligestilling mellem mænd og kvinder. Det viste ‘The Global Gender Gap-rapport’ fra World Economic Forum sidste år.

Det er langt fra nok ifølge Tina Christensen:

- Vi  ligger langt bag vores nordiske naboer, når Island, Finland, Norge og Sverige tager henholdsvis første-, anden-, tredje- og fjerdepladen. Samtidig ligger vi altså også bagved lande som Burundi, Rwanda og Nicaragua, sagde Tina Christensen og fortsatte:

- Vi er på ingen måde i mål med ligestillingen herhjemme.

3F: Politikerne skal tage fat

Women Deliver-konferencen samlede sidste år tusindvis af deltagere verden over til debatter, workshops og oplæg for at fremme ligestillingen mellem mænd og kvinder jævnfør FN’s bæredygtighedsmål for 2030.

I regeringens handleplan tidligere i år lagde man blandt andet vægt på at fremme mænds og kvinders lige muligheder på arbejdspladsen og opretholde Danmark som international fortaler for ligestilling. Ifølge Tina Christensen er det langt fra nok, hvis man ønsker at leve op til FN-målene inden 2030:

- Der mangler politisk handling, når der fortsat er et løngab på 15 procent mellem mænd og kvinder, og vi stadig har et kønsopdelt arbejdsmarked og valg af uddannelse. Samtidig ser vi seksuel chikane på arbejdspladserne til stor gene for de implicerede kvinder, og politikerne har en noget begrænset ligestillingsindsats over for kvindelige minoriteter og flygtninge i Danmark, sagde Tina Christensen.

Hun håber på, at regeringen vil samarbejde med 3F og landets fagforeninger, så FN’s 2030 mål bliver opfyldt.

Ligelønnen er en udfordring

Som den eneste fremmødte ligestillingsordfører til konferencen, pointerede Rasmus Horn Langhoff fra Socialdemokratiet, at politikerne er forpligtede til at gøre noget ved Danmarks ligestillingsproblemer. Særligt ligelønnen er en udfordring, og ifølge Rasmus Horn Langhoff skyldes det blandt andet en manglende anerkendelse af problemet:

- Først og fremmest skal vi erkende problemet, så skal vi erkende, at man kan gøre noget ved det, og til sidst skal alle aktører erkende deres moralske ansvar for at gøre det, sagde Rasmus Horn Langhoff.

S: Kampen om ligeløn foregår i den offentlige sektor

Han ser størrelsen på den offentlige sektor som helt central i kampen for ligeløn i Danmark. De typiske lavtlønnede ‘kvindejobs’ som pædagoger, jordmødre og sygeplejersker findes nemlig her:

- Når vi diskuterer størrelsen af den offentlige sektor i 2025-planen, hvor regeringen blot vil lade den offentlige sektor vokse med 0,3% om året, så er det også en kamp mod ligeløn. For en begrænset vækst i den offentlige sektor betyder, at det bliver svært at hæve lønningerne, sagde Rasmus Horn Langhoff (S).