Gå til hovedindhold

Danmarks økonomi i 2018 var meget bedre end de talkloge havde regnet sig frem til. Vi er godt polstret mod eventuelle farer, siger ekspert.

Det danske bruttonationalprodukt er 23 milliarder større end hidtil antaget, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tillykke. Vi er 23 milliarder kroner rigere end antaget.

Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik, som har justeret bruttonationalproduktet for de seneste tre år.

- Dansk økonomi er meget stærkere, end vi gik rundt og troede, siger cheføkonom i 3F, Frederik Imer. 

Bruttonationalproduktet er et mål for den samlede velstand i Danmark og opgøres ved at se på resultatet af vores produktion af varer og tjenester over et år. 

Størrelsen har betydning

Og selvom danskerne ikke får flere penge i hænderne, bare fordi Danmarks Statistik er blevet klogere, så er det alligevel positivt med opjusteringen, siger Frederik Imer:

- Større bruttonationalprodukt og nationalindkomst giver os mere at stå i mod med i krisetider, siger Frederik Imer.

I de nye beregninger er væksten i bruttonationalproduktet skruet op med 0,8 procentpoint i 2016, 0,3 procentpoint i 2017 og 0,9 procentpoint i 2018 i forhold til den seneste offentliggørelse. Det svarer samlet til 23 milliarder kroner. 

- De nye tal får den i forvejen kernesunde danske økonomi til at fremstå endnu mere robust og modstandsdygtig mod de farer, der lurer i horisonten, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg i en pressemeddelelse udsendt efter tallenes offentliggørelse. 

Bo Sandberg gør det dog samtidig klart, at den danske økonomi stadig påvirkes let af udlandet, da den er lille og åben.

- Så den højere økonomiske vækst bagud i tiden må ikke blive en sovepude i forhold til også at trimme os til fremtidig vækst, siger han.

Danmarks Statistik fortæller, at ændringen skyldes nye information særligt om danske virksomhedernes aktiviteter i udlandet. 

Udtryk for usikkerhed

Og selvom det er positivt, at økonomien er større end hidtil antaget, får de nye tal fra det nationale statistikkontor ikke kun roser med på vejen af landets økonomer. 

- Det er svært både at drive økonomisk politik og kommentere økonomiske nøgletal, når målstolperne rykkes undervejs, siger Bo Sandberg i pressemeddelelsen.

Samme melding lyder fra Frederik Imer:

- Det er desværre ikke første gang, at tallene fra Danmarks Statistik må opjusteres markant, siger han.

Han peger på, at de første opgørelser af 2016 viste en vækst på en procent. Hvorimod den nye og endelige opgørelse er på 3,2 procent. 

- Det er en meget markant revision og giver et helt andet vækstbillede, siger Frederik Imer. 

Og justeringerne er særligt problematiske, fordi bruttonationalproduktet bruges til at vurdere tilstanden i dansk økonomi. 

- Det understreger usikkerheden, og at tallene ikke kan stå alene, når vi vurderer økonomien, siger han.

Cheføkonom hos Dansk Erhverv, Tore Stramer, fortæller, at statistikkontoret har foretaget opjusteringer for i alt 92,7 milliarder kroner.

- Det er ganske enkelt vildt og uden fortilfælde i dansk økonomisk historie, siger han til Ritzau.