Gå til hovedindhold

Hele Danfoss' fabrik i Kolding lukker og flytter til Polen. Den kan ikke automatiseres nok, lyder den officielle begrundelse. Forhandlinger om vilkår starter i næste uge.

Danfoss er ude i en større fyringsrunde, hvor en hel fabrik lukker og flytter til Polen.
Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix

En af dansk erhvervslivs kronjuveler skal ud i en omfattende fyringsrunde. Omkring 250 timelønnede mister jobbet på Danfoss' fabrik i Kolding, hvor de fremstiller køle- og airconditioningkomponenter. 

- Det er desværre ikke muligt at lave den automatisering, som gør, at vi kan være konkurrencedygtige. Der er for mange manuelle processer i Kolding til, at vi kan fastholde produktionen, siger Mikkel Thrane, pressechef hos Danfoss.

Produktionen i Danfoss Refrigeration and Air-Conditioning Controls flytter til byen Grodzisk i Polen i nærheden af hovedstaden Warszawa. Det er et område, hvor Danfoss i forvejen har fabrik.

- Det går hånd i hånd med, hvordan vi normalt arbejder i Polen og giver os mulighed for stordriftsfordele, siger Mikkel Thrane.

Gode jobmuligheder

3F er overrasket over lukningen.

- Det er rigtig ærgerligt og kommer bag på os. Vi havde indtryk af, at Danfoss havde investeret i ny teknologi, automatiseret ret godt og skåret opgaver ind til benet. Jeg har svært ved at se, at det vil kunne fungere lige så godt i Polen, siger Peter Thuesen Andersen, formand for 3F Kolding. 

Han er dog fortrøstningsfuld, når det kommer til muligheder for at komme videre i nye job:

- Vi er i et godt område jobmæssigt. Men jeg håber, at Danfoss vil sætte rigelige midler af til at give uddannelse, for det bliver nødvendigt. Det er en typisk kvindearbejdsplads med høj anciennitet, så nogle skal måske skifte branche til FOA-området eller til rengøring, siger Peter Thuesen Andersen.

Ingen generel nedgang

Der er for tiden noget snak om, hvorvidt vi er på vej ind i en ny krise. Men Mikkel Thrane afviser, at runden afspejler en generel nedgang på markedet:

- Dette her handler specifikt om denne konkrete afdeling, siger han.

Pressechefen understreger, at Danfoss stadig vil være stærkt repræsenteret her i landet.

- Vi er en dansk virksomhed, der bliver i Danmark. Det er vores DNA, siger han.

I øjeblikket er der i alt 5.700 ansatte hos Danfoss i Danmark. I alt skal der afskediges 335 medarbejdere i denne runde.

Forhandlinger om vilkår for de fyrede starter op i næste uge. Flytningen – og fyringerne – forventes afsluttet i starten af 2022.