Det vækker glæde i 3F, at ny aftale tager hånd om de ledige. Med aftalen forsøger politikerne at afbøde konsekvenserne af risikoen for stigende ledighed, lyder det.
Et bredt flertal kunne torsdag morgen præsentere en ny politisk aftale om forlængelse og justeringer af statens hjælpepakkeordninger.
Aftalen betyder blandt andet, at de nuværende hjælpepakker for lønkompensation og faste omkostninger bliver forlænget frem til 28. februar næste år. Aftalen stod til at udløbe 1. februar.
- Jeg er meget glad for, at vi har indgået endnu en aftale, der skaber tryghed for både virksomheder, lønmodtagere og kultur- og idrætsliv. Selvom vi er tættere på en vaccine, må vi konstatere, at kampen mod corona langtfra er vundet endnu, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.
Skulle nedlukningen af samfundet bliver forlænget hen over julen, vil hjælpepakkeordningerne følge med, lyder det også.
Dagpengeforbruget suspenderes
Hjælpepakkeaftalen giver også en håndsrækning til de ledige. Der bliver afsat 340 millioner kroner til, at dagpengeforbruget for alle dagpengemodtagere bliver suspenderet i to måneder. Det vil sige, at man ikke mister klip i dagpengekortet.
Og det vækker glæde hos forretningsfører i 3F Eva Obdrup.
- Vi er rigtigt glade for, at man med denne aftale så at sige sætter uret i stå for alle arbejdsløse. Når arbejdspladser lukker ned, bliver det sværere at komme i beskæftigelse, og aftalen betyder, at mange ledige undgår at falde ud af dagpengesystemet, siger Eva Obdrup.
Aftalen indeholder også en forlængelse af retten til sygedagpenge og en forlænget suspension af 225-timers-reglen.
Det giver rigtigt god mening at holde hånden under de ledige, mener Eva Obdrup. Men aftalen er formentlig også et udtryk for, at politikerne forventer, at ledigheden vil stige i nær fremtid, og at det derfor vil være endnu sværere at komme i beskæftigelse for både nye ledige og for mennesker, der har gået ledig i længere tid.
- Det skal formentlig ses i lyset af, at regeringen og Folketinget godt kunne frygte, at den intensiverede nedlukning vil betyde stigende ledighed. Det er en hjælp til lønmodtagerne for det, man frygter kommer til at ske, siger hun.
Kilde: Erhvervsministeriet