Gå til hovedindhold

Vægten kan stige mere end 10 procent over 20 år, hvis ansatte kun bestemmer lidt over deres daglige arbejde, eller hvis de presses på anden vis. Kvinder rammes hårdest.

De ekstra kilo kan være følgen af dårlige arbejdsforhold.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Det er ikke kun pommes frites, colaer og burgere, der gør mennesker tykke. Dårligt arbejdsmiljø kan også føre til højere vægt - og eventuelt overvægt eller fedme.

Det viser en ny undersøgelse fra Sverige. Forskerne har vejet næsten 4.000 svenskere over en periode på op til 20 år.

Resultaterne viser, at de, der har lav indflydelse på deres daglige arbejde og lav kontrol over, hvad de skal bestille, oftere tager på i vægt. Mange af dem får mere end 10 procent flere kilo på kroppen.

- Vores undersøgelser peger på, at arbejdsforholdene har betydning for, at folk tager på i vægt. Derfor vil bedre arbejdsmiljø formentlig kunne medvirke til at forebygge overvægt, mener Sofia Klingberg, der forsker i folkesundhed på universitetet i Göteborg.

Hun tilføjer:

- Vægtstigning på grund af dårligt arbejdsmiljø ser ud til at ramme bredt, fortæller Sofia Klingberg til Fagbladet 3F.

Den svenske undersøgelse er netop offentliggjort i tidsskriftet International Archives of Occupational and Environmental Health.

Ekstra kilo at slæbe rundt på slider på kroppen og kan være medvirkende til blandt andet slidgigt i knæene.

Høje jobkrav rammer kvinder

Det er både mænd og kvinder, der tager på i vægt, hvis de har lav indflydelse på deres daglige arbejde og lav kontrol over jobbet. Det handler blandt andet om, hvorvidt de har mulighed for selv at vælge, hvad de skal lave på arbejdet - og hvordan de udfører opgaverne. Det handler også om, hvor tit de lærer nyt.

De svenske forskere har også set på en anden belastning på arbejdet, nemlig høje såkaldte jobkrav. Det drejer sig blandt andet om, om folk har tilstrækkelig tid til deres arbejde, og om lederne stiller krav, der strider mod hinanden.

- Høje jobkrav kan også føre til, at vægten stiger, men her viser det sig kun hos kvinder, fortæller Sofia Klingberg.

Det gælder også i Danmark

Ifølge Professor Thorkild I. A. Sørensen kan resultaterne fra den svenske undersøgelse også gøre sig gældende i Danmark. Han forsker i fedme på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

- Der findes flere undersøgelser, som viser, at mennesker, der udsættes for det, vi kalder psykosociale udfordringer, har en øget risiko for at tage på i vægt. Nogle kommer efter mange års udfordringer så langt op i kilo, at fedmen kan blive direkte helbredsskadelig, siger Thorkild I. A. Sørensen.

Krav og pres går ud over muskelvævet

Den svenske undersøgelse giver ingen forklaring på, hvordan det dårlige arbejdsmiljø fører til større vægt.

- En teori er, at lav indflydelse på det daglige arbejde eller høje jobkrav på lang sigt kan føre til nedbrydning af muskelvæv. Dermed falder kroppens energiomsætning, og så lagres der ekstra kilo, beskriver Sofia Klingberg.

- Når kvinder samlet rammes hårdere, så kan det være, fordi de ofte har større ansvar for hjemmet. Det kan gøre det sværere at samle kræfter og leve et sundt liv, siger Sofia Klingberg.

Ifølge professor Thorkild I. A. Sørensen kan årsagen være, at når vi udsættes for udfordringer, så er kroppen sådan indrettet, så den prøver at opsamle energi.

- Udfordringer har jo i tidligere tider kunnet betyde, at der kommer til at mangle føde senere.

- Det er en biologisk proces, hvor der går signaler fra psyken via hjernen til fedtreguleringen i organismen. Det er altså ikke noget med “trøstespiseri”, understreger Thorkild I. A. Sørensen.