Gå til hovedindhold

Forældre, der er nødt at passe deres børn på grund af corona-virus og ikke kan arbejde hjemme, får mulighed for midlertidigt at få barselsdagpenge.

En ny trepartsaftale om barselsdagpenge skal holde hånden under de familier, hvor forældrene ikke kan passe deres arbejde, samtidig med at de skal passe deres corona-ramte børn.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Corona-virus er en stor udfordring for de mange børnefamilier, hvor forældrene ikke har mulighed for at arbejde eller blive hjemme, når de mindste ikke kan komme i daginstitution og skole på grund af sygdom og smitteudbrud.

Derfor er der glæde over en ny aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets partner, som sikrer forældre i job mulighed for at få barselsdagpenge i op til 10 dage pr. barn under 13 år, hvis de er tvunget til at blive hjemme og dermed ikke kan passe deres arbejde.    

- Regeringen er opmærksom på, at det er en svær situation, som nogle forældre kan stå i. Derfor er jeg glad for, at vi igen har fundet en fornuftig løsning sammen med arbejdsmarkedets parter, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Sikres en indtægt

Sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) opfordrer han arbejdspladserne til at udvise fleksibilitet og forståelse for de medarbejdere, som er udfordret på hjemmefronten på grund af corona-virus.

I DA og FH er der også glæde over, at der er fundet en løsning for de forældre, der står i en usikker situation.

- Det var jo ikke rimeligt, at forældre skulle bruge deres hårdt sammensparede ferie på at passe deres børn, fordi skolen eller daginstitutionen for eksempel lukkede ned. Nu sikres forældrene en indtægt, og det er jeg meget tilfreds med, siger formanden for FH, Lizette Risgaard.

3F: En god løsning

Satsen for barselsdagpenge er 4.405 kroner pr. uge, hvilket stort set svarer til den højeste dagpengesats for en fuldtidsforsikret. Muligheden for den økonomiske kompensation hilses velkommen i 3F.

- Vi synes, at det er en god løsning, der er fundet på et presserende problem. Det er jo meget få 3F’ere, der har mulighed for at tage børnene med på arbejde eller kan arbejde hjemmefra, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

- Derfor er vi tilfredse med, at der nu bliver lavet en ordning, der kan kompensere noget af det løntab, flere af medlemmerne med børn uvægerligt vil lide, siger han.

Landsorganisationen Skole og Forældre roser regeringen og arbejdsmarkedets parter for at påtage sig et ansvar og sikre de pressede forældre reelle og lige muligheder for at passe deres børn.

- Det er en god aftale, som øger trygheden for de berørte forældre. Og det er rimeligt nok, at der er nogle begrænsninger for, hvor mange penge man kan få og hvor længe, siger landsformand Rasmus Edelberg, Skole og Forældre.

Rammer rigtigt

Forældrenes Landsorganisation (FOLA) har tidligere fremhævet, at især mange 3F’ere, håndværkere samt social- og sundhedsassistenter, som ikke kan arbejde hjemme, er stillet i en svær situation, når deres børn bliver sendt hjem, bedsteforældrene ikke kan træde til, og alle sygdoms-, omsorgs- og feriedage er brugt.

FOLA opfordrede for nylig arbejdsmarkedets parter til at finde en løsning, og det ønske er opfyldt med den nye aftale.

- Den rammer lige præcis det frontpersonale, som ellers ville blive fyret, hvis deres børn blev smittet med corona-virus, og de ikke kunne arbejde hjemme, siger formand Signe Nielsen, FOLA.

Den midlertidige ret til barselsdagpenge forventes at træde i kraft 1. oktober og vil gælde frem til 31. december 2020.

- Men jeg håber, at perioden bliver forlænget. Og at der bliver mulighed for, at forældre kan få barselsdagpenge i flere perioder, hvis der er behov for det, siger Signe Nielsen.